Een gevaarlijke kerncentrale bij de buren

Als er een paar jaar geleden een vaag incident zou zijn geweest met een kerncentrale in een vergelegen oord, zouden we dat in de media op de voet hebben kunnen volgen. Nu is er al maanden lawaai om een gevaarlijke centrale in de buurt van Hamburg en het gaat Nederland geheel voorbij.
In Krümmel bij Hamburg staat een centrale die 25 jaar oud is en die vorige maand eindelijk opnieuw werd opgestart na een brand van 2 jaar geleden. Toch ligt de centrale nu alweer stil, na een aantal incidenten. Zo werden er op 4 juli problemen geconstateerd met een transformator, die leidden tot een zware stroomonderbreking. Daardoor kwamen in Hamburg bedrijven als Bayer zonder stroom te zitten.
De Duitse autoriteiten zijn klaar met het wanbeheer van de centrale. Volgens Montel Powernews krijgt Vattenfall van Sleeswijk-Holsteins minister-president Peter Harry Carstensen nog één kans om Krümmel werkend te krijgen, anders volgt onverbiddelijk sluiting.
Voormalig minister van Milieu van Duitsland, Jürgen Trittin, trok de competentie van Vattenfall in twijfel. "Dit bedrijf lijkt niet betrouwbaar", liet hij Der Spiegel optekenen. De huidige minister Gabriel stuurt ook op sluiting aan.
De link naar Der Spiegel voert naar een beschouwing hoe Krümmel een groot onderwerp in de verkiezingen kan worden.

Bron(nen):   Die Zeit  Frankfurter Allgemeine Zeitung  Der Spiegel