"Neelie Kroes schendt de mensenrechten"

De Europese Unie en vooral de Nederlandse commissaris Neelie Kroes maken zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten. Meerdere bedrijven voeren dat argument aan, nu ze bezwaar maken tegen hoge boetes die hun zijn opgelegd door de Europese anti-kartelautoriteiten onder leiding van Kroes.
Chip-fabrikant Intel dat bezwaar maakt tegen een boete van een miljard euro wegens oneerlijke concurrentie, is het laatste bedrijf dat het mensenrechtenargument in de strijd werpt. De bedrijven betogen dat ze het recht moeten hebben hun zaak te bepleiten voor een rechtbank, zodat ze zich publiekelijk kunnen verdedigen. Dat is nu niet mogelijk. De verantwoordelijk EU-commissaris – momenteel dus Kroes – geeft nu niet alleen leiding aan het anti-kartelonderzoek, maar bepaalt ook of bedrijven schuldig zijn en stelt vervolgens ook nog de strafmaat vast.
Tot nu toe zijn Europese rechtbanken niet gevoelig geweest voor het argument dat de veroordeling van bedrijven het werk moet zijn van een rechter, omdat bedrijven wel bij een rechtbank bezwaar kunnen maken. Niettemin acht The Wall Street Journal acht de kans aanzienlijk dat er iets gaat veranderen. De krant citeert een juriste die zegt dat de anti-kartelonderzoek overduidelijk strafrechterlijk van karakter zijn, en dus thuishoren in een rechtbank. Een woordvoerder van Kroes spreekt dat tegen. Volgens de EU-commissaris zijn er voldoende checks and balances ingebouwd.

Bron(nen):   The Wall Street Journal