De creditcardcrisis komt eraan (update)

Europa kan zich opmaken voor nieuwe economische problemen, nu het erop lijkt dat de 'creditcardcrisis' vanuit de Verenigde Staten de oceaan gaat oversteken. Een groot aantal huishoudens in Europa zal in de nabije toekomst niet in staat blijken zijn leningen terug te betalen, zo voorspelt The Financial Times op basis van cijfers van het IMF.
Van de totale schuld van 1.914 miljard dollar die Amerikaanse particulieren hebben opgebouwd, zal volgens deze cijfers 14 procent niet aflosbaar blijken. Van het consumentenkrediet in Europa - geschat op 2.467 miljard dollar - zou 7 procent niet meer terug te vorderen blijken.
Als gevolg van de toegenomen werkloosheid en economische recessie leiden Amerikaanse banken en creditcardmaatschappijen grote verliezen. Zeer verontrustend is dat de verliezen op de creditcards nu sneller toenemen dan de werkloosheid.
Het blijkt voor consumenten moeilijker om nieuwe leningen af te sluiten - bijvoorbeeld het verhogen van hun hyptheek - om op die manier hun schulden bij creditcardmaatschappijen af te lossen. Veel banken hebben de kredietlimieten op creditcards inmiddels verlaagd en zijn ook kritischer geworden bij het uitgeven van nieuwe kaarten.
Update: USA Today meldt dat de creditcardschulden van gepensioneerden relatief snel stijgen, kennelijk mede als gevolg van hogere uitgaven voor gezondheidszorg en gedaalde inkomsten.

Bron(nen):   The Financial Times  The Financial Times  USA Today