De wereldeconomie staat er verrassend goed voor

Door de Nederlandse bril ziet de economie er treurig uit. Maar zodra je de grens over gaat heerst een andere stemming: het gaat goed. In Duitsland natuurlijk, maar daar gaat het sinds de oorlog bijna altijd goed, maar ook in andere landen van Europa en in veel delen van de wereld. In Europa is het goede klimaat af te lezen aan de PMI's van de verschillende landen. Dat is een kengetal dat economische bedrijvigheid voorspelt. Is een PMI boven de 50, dan gaat de economie vooruit, is hij onder de 50 dan komt er (meer) krimp. In bijna alle landen van de Eurozone staat de PMI hoger dan ooit de afgelopen 2,5 jaar. Zelfs in Nederland. Maar ook buiten de eurozone gaat het beter. Met name in Engeland zijn de kengetallen opgevend. In China was een sterke terugval voorspelt. Die is er niet gekomen. De groei is wel naar een lager niveau, maar de voorspelde harde landing is er niet gekomen. De economie van de Verenigde Staten doet het iedere maand een beetje beter. De werkloosheid heeft er, sinds 2008/2009 drie jaar over gedaan om naar een aanvaardbaar niveau te dalen, maar dat is wel gebeurd. Er is groei en de beurzen zijn enthousiast Afrika is nog geen economisch mirakel, maar er is wel in veel Afrikaanse landen sprake van een opmerkelijke opmars

Bron(nen):   Business Insider      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Dankzij onze actieve nieuws en actualiteiten programma’s worden we compleet het graf gepraat. Ze zijn de spreekbuis van doemdenkend Den Haag en doen daar graag en gretig aan mee. Vergroot niet steeds negatieve woorden van politici uit maar wees objectief en positief.

  Dat het nog niet florissant is in ons land weten we, maar als ik in mijn omgeving kijk dan ken ik geen mensen die door de crisis werkloos zijn geworden.
  Mijn bedrijf heeft voor het komende jaar zoveel opdrachten dat ik 5 nieuwe medewerkers heb kunnen aannemen en voor volgend jaar komen daar nog wat mensen bij.

  JA, we hebben nog een lange weg te gaan maar stop met de boel kapotbezuinigen en kijk positief vooruit, daar worden we met zijn allen beter van

  • KritischeMassa

   Deze site is daar een schoolvoorbeeld van overigens. Tot een driekwart jaar geleden stond hier dagelijks een bericht over de ondergang van de euro en wanneer dit zou gaan gebeuren… Dagelijks he…

   (in antwoord op catchit64)
   • André Somers

    Precies, en meestal met een plaatje van een binnenvaartschip dat een soort van waterval af dreigt te varen.

    (in antwoord op KritischeMassa)
    • Peter Rokers

     De exporteurs hebben niks te klagen. Hij kent niemand uit zijn omgeving die door de krisis werkloos is geworden. Zijn er dan wel mensen werkloos geworden ? Zo ja, worden die dan door de krisis niet tegen gehouden ? Ik kan in elk geval geen werk meer vinden, behalve een bank vinden die mij geld wil lenen voor een groot bedrijf, en omscholing krijg ik ook niet. Weinig bazen investeren nog echt. Alles wordt over genomen. Ik hoorde net bij de telegraaf dat door de dalende inflatie alles goedkoper is geworden. Benzine zelfs. 2 cent. Maar je merkt het nog niet aan de pomp.
     Wat zal ik nog meer zeggen ? Waarom merken we niet dat alles veel beter gaat. Autoverkoop dramatisch. Ik rij niet dus aan mij niet besteed. Scooters e.d. ook niet. Kan alleen fietsen.

     (in antwoord op André Somers)
 2. kletsmajoor

  Jammer jongens, de cijfers uit Duitsland vallen behoorlijk tegen vandaag: industriële productie -1.7% maand-op-maand en -2,2% jaar-op-jaar. Het plotselinge optimisme van de laatste weken blijkt weer eens overdreven te zijn. Als de banencijfers uit de VS vanmiddag tegenvallen gaat de AEX als een steen naar beneden.

Reacties niet toegestaan