Hoe kan het dat Azië het zoveel beter doet dan wij?

Met de economie van westerse landen gaat het nog steeds niet goed. Maar de vier Aziatische tijgers groeien weer als kool. In het tweede kwartaal lag de groei voor China, Zuid-Korea, Indonesië en Singapore al weer boven de 10 procen, schrijft The Economist. Zelfs het slome Japan doet het beter dat de VS en Europa. Hoe kan het dat Azië het zoveel beter doet dan wij?
Sommige Westerse waarnemers zeggen dat het fake is, dat de Chinezen knoeien met hun cijfers. Dat klopt, zegt The Economist, want dat doen de Chinezen altijd. Maar dat de groei weer volop terug is, valt niet te ontkennen, dat blijkt ook uit cijfers die van onafhankelijke bronnen komen,  en dat geldt ook voor de drie andere landen.
Een belangrijke factor van het snelle herstel is dat in Azië de overheid er veel beter in is geslaagd om consumenten weer aan het kopen te krijgen. De banken in Azië hebben zich beter en sneller hersteld, omdat ze over het algemeen niet of minder meededen aan de waanzin van de afgelopen jaren. En consumenten waren daartoe ook gemakkelijker over te halen, omdat ze zich in het verleden niet diep in de schulden staken, zoals in het westen.
Anders gezegd: Azië krijgt nu de beloning voor de wijsheid en voorzichtigheid van het verleden.

Bron(nen):   Economist