Dr. Doom vreest tweede recessie

De voorspellingen van Nouriel Roubini hebben een bijzondere zeggingskracht gekregen sinds hij bekend staat als een van de weinig economen die de kredietcrisis voorzagen. Het leverde hem de bijnaam Dr. Doom op.
Roubini schrijft vandaag een opiniestuk in de Financial Times waarin hij stelt dat het risico op een tweede recessie (a double-dip recession) zeer groot is. Het herstel zal dan niet de grafische vorm van een V-krijgen, en ook niet van een U, zoals Roubini eerder verwachtte, maar van een W.
De econoom is positief over de aanpak van de recessie tot nu toe (zie ook de tweede link), maar vreest niettemin dat regeringen voor een onmogelijk dilemma staan. Overal ter wereld lopen de begrotingstekorten op. Als daar serieus werk van wordt gemaakt, moeten de belastingen omhoog en moet er worden bezuinigd, wat het herstel zal ondermijnen en deflatie (dalende prijzen) kan veroorzaken.
In het andere geval - als regeringen ervoor kiezen hun begrotingstekorten ongemoeid te laten - zal de rente gaan stijgen en uiteindelijk ook de inflatie.
Kortom: Policymakers are damned if they do en damned if they don't.
Het risico van een tweede recessie is ook groot doordat de prijzen voor olie, energie en grondstoffen relatief snel stijgen. Roubini meent dat de wereldeconomie opnieuw zal gaan krimpen als de prijs van een vat olie weer in de buurt van honderd dollar komt.

Bron(nen):   Financial Times  Welingelichte Kringen