Niet te vroeg juichen over Duitsland

Het lijkt beter te gaan met de Duitse economie, maar dat kan wel eens van korte duur blijken. The Economist wijst erop dat een hernieuwde recessie in de wereldeconomie - die heel goed mogelijk is - grote gevolgen zal hebben van Duitsland, dat sterk afhankelijk is van exportinkomsten.
Een tweede reden kan wel eens zijn dat de Duitse banken nog steeds kampen met een enorm reservoir van 'gifitge' leningen - naar schatting 800 miljard euro. Het gaat dan om de exportinkomsten die door Duitse banken zijn geïnvesteerd in de Amerikaanse financiële producten die inmiddels veel onbetrouwbaarder zijn gebleken dan gedacht.
Door noodmaatregelen is de werkloosheid tot nu toe relatief laag gebleven, maar dat kan wel een snel en sterk gaan veranderen, zeker na de verkiezingen. Een hogere werkloosheid zal vanzelfsprekend leidde tot minder bestedingen en een extra neerwaartse druk op economische groei.
The Economist voorspelt dat de Duitse economie dit jaar 5,3 procent zal krimpen. Voor volgend jaar is een krimp van 0,2 procent voorzien, maar die kan gemakkelijk nog negatiever uitpakken.

Bron(nen):   The Economist