In Dubai bouwen ze lekker door

De laatste berichten uit Dubai waren onmiskenbaar zorgelijk: ook in deze regio van de Arabische wereld had de crisis hard toegeslagen en een deel van de bedrijvigheid (handel, nieuwe wolkenkrabbers) was stil komen te liggen. Menig expat zou ook ijlings het land hebben verlaten, omdat de zaken niet naar wens verliepen.
Maar Dubai blijft gewoon Dubai en de bedrijvigheid is nog steeds even dynamisch als eerder het geval was.
Gisteren, ze meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung, werd het eerste deel van de nieuwe metro opengesteld en zo laat het kleine zandstaatje nog eens zien hoe ver de ambities reiken.
Er zijn nu 47 stations met elkaar verbonden die de vele reizigers razendsnel van de ene naar de andere shopping mall weten te brengen. Bovendien is de verwachting dat 17 procent van de lokale bevolking de ondergrondse  van en naar het werk zal gebruiken, en zo de verkeersdrukte op spitsuren wordt ontlast.
De treinen en de technologie zijn afkomstig van de beste Britse en Franse bedrijven; zo is er bijvoorbeeld geen machinist aan boord en verloopt het vervoer geheel automatisch.
De lengte van het nu opengestelde net is 52 kilometer en daar komt over een jaar nog 24 kilometer bij. Als het project is afgerond, hebben de voorbereidingen en de bouw van het gehele metronet 54 maanden geduurd.
Helaas was gerekend op 49 maanden, dus net als in Amsterdam is de bouw van de metro in Dubai niet helemaal feilloos verlopen.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung