Venezolanen verdienen geld met reizen

Alle vluchten vanuit Venezuela zijn al maanden van tevoren volgeboekt. In bezit van een vliegticket kunnen de Venezolanen namelijk veel meer dollars krijgen. Door het strenge wisselkoersbeleid van Venezuela krijg je op de zwarte markt zeven keer zoveel bolivars per dollar dan het officiële overheidstarief van 6,3 bolivar per dollar. Bovendien is de beschikbaarheid van dollars sterk gelimiteerd. Er is echter een speciale regeling voor reizigers. Met een geldig vliegticket kunnen Venezolanen maximaal 3.000 dollar omwisselen voor het overheidstarief. Venezolanen gaan nu massaal naar het buitenland om daar met hun creditcard tot maximaal 3.000 dollar te pinnen. Dit kost ongeveer 20.000 bolivar. Thuis gekomen wisselen ze die 3.000 dollar op de zwarte markt om voor zo’n 140.000 bolivar. Een flinke winst dus. Velen nemen niet eens de moeite op het vliegtuig te stappen. Ze boeken alleen het ticket en sturen bekenden in het buitenland hun creditcard om voor hen geld te wisselen. De vliegtuigen zijn daarom regelmatig half leeg. Dat maakt weer dat vliegtuigmaatschappijen voor torenhoge prijzen de vluchten flink overboeken. Het al in 2003 door Chávez ingestelde strenge wisselkoersbeleid heeft problemen zoals inflatie en kapitaalvlucht alleen maar verergerd. Het gebrek aan dollars maakt het voor importeurs lastig om basisartikelen te kopen, zoals wc-papier en brood. De prijzen zijn het afgelopen jaar met 45 procent gestegen.  

Bron(nen):   Reuters      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. johandevri

  Dit verschijnsel zie ik de laastste 2-3 jaar OOK in Argentinie gebeuren (met dank aan de semi Communisten van madam Kirchner)…weliswaar niet zo extreem zoals in venezuela,maar het zit eraan te komen. Nu al gaan veel argentijnen naar Paraguay (waar ik woon),Chilie,Brazilie of naar uruguay om daar Dollars te pinnen (wat ik argentinie NIET kan)…..en dan terug in Argentina kunnen ze die op de zwarte markt voor veel meer pesos kwijt;-)

  • Peter

   Echt een achterlijk zooitje dus.
   Hoe zal dit eindigen ?

   Overigens mag je dan veel meer terug krijgen maar als de prijzen verdubbelen ? Wat dan ? Heb je er nog niet echt veel aan.
   En dan wat kost zo’n vlucht dan ?

   En zo vergaat de mensenwereld door inhaligheid van je medemens.

   (in antwoord op johandevri)

Reacties niet toegestaan