Vertienvoudigd: Nederland staat voor 201 miljard garant voor EU

De garanties die Nederland heeft afgegeven aan instellingen als de ECB, het IMF en Europese noodfondsen zijn sinds 2008 meer dan vertienvoudigd. Dat meldt het FD op basis van een rapport van de Algemene Rekenkamer dat maandag wordt gepresenteerd.
Gaf de Staat voor de kredietcrisis nog garanties af ter waarde van 18 miljard, eind 2012 was dit getal opgelopen tot 201 miljard. Het gaat daarbij om garanties voor leningen aan Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje voor het beteugelen van de financiële crisis. De Algemene Rekenkamer roept het ministerie van Financiën op de Tweede Kamer beter te informeren over de risico’s die ons land loopt met de garanties. Uit het rapport blijkt onder meer dat vijf van de acht onderzochte instellingen, zoals de Europese Investeringsbank en de European Financial Stability Facility, de risico’s voor Nederland niet hebben vermeld in hun jaarverslag.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. disqus_cDEBEY6Kl8

    Dus, de regeringen Balkenende en Rutte gokken met onze welvaart?.
    Zoek eens een mooie boom uit voor deze lieden.

  2. catchit64

    En maar zeuren over 6 miljard. Zeg gewoon tegen de boys in Brussel dat je je garantstelling van 201 naar 195 terugschroeft en het gat is gedicht.

Reacties niet toegestaan