Meer vertrouwen, meer fusies en overnames

Het vertrouwen in eigen kunnen keert terug bij de bestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven. Die conclusie valt te trekken uit een reeks van grotere fusies en overnames die afgelopen weken zijn aangekondigd. The New York Times legde zijn oor te luister bij analisten, die menen dat de nieuwe golf van fusies en overnames wijst op aanhoudend herstel van de wereldeconomie.
Vooral bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg en de technologie, zijn weer actiever geworden. "De bestuursvoorzitters denken: als we nu niet kopen, wordt het alleen maar duurder," zegt een analist.
Een verschil met een paar jaar geleden is dat nu meestal sprake is van strategische overnames, gericht op het versterken van de marktpositie van de nieuwe eigenaar. Terwijl veel overnames in het verleden voor rekening kwamen van investeringsmaatschappijen, die een financiële trucendoos opentrokken om de overname terug te verdienen.
Het niveau van twee jaar geleden, toen overnames ter waarde van tientallen miljarden euro’s werden gedaan, is nog niet bereikt. In 2007 was in de VS 1.280 miljard dollar met overnames en fusies gemoeid. Voor dit jaar staat de teller op 492 miljard dollar.
Een recent voorbeeld is Abbott Laboratories, dat vorige maand Solvay uit België voor 6,6 miljard dollar kocht. Xerox gaat Affiliated Computer Services overnemen voor 6,4 miljard dollar.
En dit is nog maar het begin, voorspelt John Chambers, de topman van Cisco. "Zul je ons dit jaar veel zien overnemen? Reken daar maar gerust op."

Bron(nen):   The New York Times