Tricky: overheid promoot ondernemerschap

Als de werkloosheid toeneemt, wordt de overheid alert. En wil daar iets aan doen. 
Nou kostte het recentelijk veel geld om ‘oude’ bedrijven te redden (een onderneming als AIG ontving 180 miljard dollar aan steun), dus ga er maar vanuit – zo zegt The Economist –  dat overheden zich zullen buigen over de vraag hoe er nieuw werk kan worden gecreeerd. ‘Ondernemerschap,’ ‘innovatie’ en ‘venture capital’ zijn hierbij sleutelbegrippen. 
Hoedt u voor de overheid die zelf enterpreneurtje gaat spelen. In kort bestek laat The Economist zien wat er dan allemaal fout kan gaan. Hoe het dan wel moet? 
Overheden dienen dit soort initiatieven vooral niet aan te grijpen om ‘arme regio’ een steuntje in de rug te geven. In zo’n arme regio is niet voor niks meestal niets te doen. Verder moeten buitenlandse investeerders vooral niet worden buitengesloten. 
Israel is een fantastisch voorbeeld hoe een venture-capital fonds van de overheid (een pot met 100 miljoen dollar) vreemd kapitaal aantrok en ook buitenlandse partners om nieuwe bedrijven te starten. Israel heeft u meer start-ups dan enig ander land. En meer nieuwe technonogie-bedrijfes dat China en India tesamen.

Bron(nen):   The Economist