Olie genoeg...

Economie
door Admin
donderdag, 05 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Al geruime tijd wordt er een schaarse aan olie aangekondigd, maar het uur U wil maar niet komen. Geen paniek, zegt Leonardo Maugeri in The Wall Street Journal, dat moment zal in de 21e eeuw ook zeker niet aanbreken.
Zo kan niemand precies zeggen hoe groot de reserves zijn, omdat die tot op heden niet in kaart zijn gebracht. De beste bron in deze is de U.S. Geological Survey, die het houdt op 7 a 8 biljoen (= 1.000 miljard) barrels. Zo'n 2 biljoen hiervan zou redelijk makkelijk uit de grond zijn te halen (de wereldconsumptie ligt op 30 miljard barrels per jaar). Dan heb je nog wat heet onconventionele (teerzand, schalieolie) olievoorraden van een soortgelijke hoeeelheid als de conventionele voorraden. Dat verdubbelt de cijfers dus.
Maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat er steeds nieuwe winningstechnieken ontstaan en ook nieuwe voorraden worden gevonden; de voorraad is dus vermoedelijk nog veel groter. En plekken waar eerder niet gewonnen werd ('te duur') zouden dankzij die nieuwe technieken binnenkort wel eens heel lucratief kunnen zijn om te exploiteren.
Verder is in de nodige landen waar al veel olie zit (Midden-Oosten, Rusland) tot op heden heel gebrekkig gezocht naar nieuwe voorraden onder het mom: we hebben al zoveel. Er zijn inmiddels technieken ontwikkeld om olie op te sporen, die nog maar kort geleden domweg niet zou zijn gevonden.
En dan de winningskosten. In de jaren '70 werd winning van olie uit de Noordzee bschouwd als extreem duur. Tien jaar later waren de kosten al gehalveerd, dankzij nieuwe technologie .
Samenvattend: Maugeri is ervan overtuigd dat er gedurende de hele 21e eeuw olie in overvloed zal zijn.