Nieuwe ‘bubble’ in de maak

Terwijl de economie wereldwijd voort sputtert worden de prijzen van aandelen, grondstoffen en goud razendsnel duurder. Dat kan niet anders dan tot nieuwe ongelukken leiden, schreef dr. Doom, Nouriel Roubini, vorige week in de Financial Times.
The Atlantic geeft Roubini gelijk: de koersen en prijzen stijgen te hard in vergelijking met de harde economische werkelijkheid. Er wordt dus opnieuw lucht in het economisch systeem geblazen.
Is dat erg?
The Atlantic zegt dat het niet erg is onder twee voorwaarden: dat de groei alsnog stevig aantrekt, want dan liepen koersen en  prijzen van grondstoffen een beetje vooruit op de muziek, maar komt het allemaal toch nog goed. Een mooi, maar uiterst onwaarschijnlijk scenario.
Mogelijkheid twee: er komt hoge inflatie, van meer dan 5 procent. Dan zijn die stijgingen van koersen en prijzen ook niet zo erg. Dat scenario is waarschijnlijker, maar zou slecht nieuws zijn.
En er is het scenario dat er geen uitbundige groei komt en ook geen gierende inflatie. En dan is het gewoon een bubble, net als de internet-bubble en de huizen-bubble. En dan gaan we de volgende afgrond tegemoet.

 

Bron(nen):   The Atlantic