Advies aan huiseigenaren: laat de hypotheek toch springen

Huiseigenaren lijken wel gek. Of beter gezegd: huiseigenaren die een hogere hypotheek hebben dan de waarde van hun huis, die lijken wel gek. Want waarom zouden ze blijven betalen? Het is veel verstandiger afstand te doen van het huis en de bank zoveel mogelijk te laten zitten met de schade (de restschuld).
Met dit pleidooi baart hoogleraar Brent T. White in de Verenigde Staten opzien, zo meldt The Los Angeles Times. White betoogt dat huiseigenaren veel meer naar hun eigenbelang moeten kijken. En dan is het in veel gevallen voordeliger om te stoppen met het betalen van de hypotheek en elders een huis te huren, of zelfs een goedkoper huis te kopen (via een andere hypotheekverstrekker natuurlijk).
In sommige gevallen kan dit individuele consumenten honderdduizenden dollars schelen. In sommige Amerikaanse staten, zoals Californië, hebben banken maar zeer beperkte wettelijke middelen om in dit soort gevallen de restschuld te verhalen. In andere gevallen is het juridische rompslomp niet waard, of bevat de wet gaten waar de overbelaste huiseigenaar zijn voordeel mee kan doen.
Veel huiseigenaren worden weerhouden van zo'n calculerende opstelling door gevoelens van schaamte. Maar volgens White is er niets immoreels aan een zakelijke opstelling van bezitters van hypotheken die 'onder water staan'. Banken hebben de regels bij de hypotheekverlening eenzijdig opgelegd, waarbij de lasten van tegenvallers volledig bij de huizenbezitters liggen.
Als het advies massaal wordt opgevolgd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Circa een kwart van de Amerikaanse hypotheken staat 'onder water'(zie tweede link).

Bron(nen):   The Los Angeles Times  Welingelichte Kringen