Er zijn steeds minder vakbondsleden en ze worden steeds ouder

Eind maart 2013 waren in Nederland bijna 1,8 miljoen mensen lid van een vakbond, 52 duizend minder dan een jaar eerder. Alleen onder 65-plussers nam het aantal vakbondsleden toe, schrijft het CBS. Het aantal leden nam af in alle leeftijdsgroepen onder 65 jaar, het meest onder 25- tot 45-jarigen. Hun aantal nam af met 33 duizend leden, meer dan de helft van de gehele daling. Er zijn heel weinig jongeren lid. Het aantal leden onder 25 jaar nam met 8 duizend af tot 61 duizend. Deze afname was met 12 procent relatief groot. In 2013 waren 296 duizend 65-plussers lid van een vakbond. Het aantal 65-plusleden blijft toenemen,  doordat bestaande leden ook na hun pensionering vakbondslid blijven. Deze groei is in 2013 echter minder groot dan in voorgaande jaren. In 2013 waren er 9 duizend 65-plusleden meer dan een jaar eerder. In 2011 en 2012 nam het aantal 65-plussers nog met 18 duizend toe.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Mijn ervaring is dat vakbonden / genootschappen en dito clubjes worden allemaal geregeerd door blaaskaken, weinig toegevoegde waarden hebben en zijn er vooral voor zichzelf zitten. De cijfers van het CBS verbazen mij niets.

  • Peter

   Ik ben er ook bang voor.

   Misschien is de emancipatie ook nog niet door gedrongen tot de vakbonden.

   Ik ben niet bang meer dat het nog goed komt.
   Zo nuchter ben ik nog wel. We zijn goed bedonderd.
   Niet de AOW’ers. Ik moet minimaal nog 14 jaar wachten.
   Maar het gaat nu heel erg hard achteruit allemaal.
   Ik leef van de onzekerheid. Zie er al veel voor mij gaan.
   Mijn vrouw zou zeggen: we zijn niet de enigen.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Wil Post

  Er zijn niet alleen meer ouderen, maar ook 2 x meer mannen dan vrouwen lid van een vakbond. De onderwaardering van zorg en het bereiken van een toppositie zal toch niet met dit lidmaatschap te maken hebben?

 3. Betweter

  Dit bewijst maar weer eens dat de rol van de vakbonden wordt overschat en merendeel van de werknemers er niet door wordt vertegenwoordigd. Het wordt tijd voor nieuwe onderhandelingspartners!

Reacties niet toegestaan