Grieks drama, moet de EU te hulp schieten?

Voor Griekenland dreigt de ondergang. De werkelijke schuldenlast van het land is nog veel hoger dan de officiële cijfers uitwijzen en de vraag dringt zich op of en wanneer de EU de Grieken te hulp moet schieten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar positie volgens Der Spiegel al bepaald. Ze is ervan overtuigd dat Griekenland zijn eigen problemen niet kan oplossen zonder de hulp van de EU - ook al verbiedt het stabiliteitspact dergelijke steun. Merkel kan dit alleen niet openlijk zeggen, omdat de Grieken geneigd kunnen zijn om de overheidsfinanciën helemaal uit de hand te laten lopen als duidelijk is dat EU-hulp in aantocht is. Wat ze wel heeft gezegd, is dat de Griekse problemen 'een collectieve verantwoordelijkheid' zijn van de EU.
Brussel en Berlijn willen absoluut voorkomen dat een Grieks bankroet leidt tot een kettingreactie, waarbij ook de euro kan worden meegesleept. Het grootste gevaar is dat na Griekenland ook Ierland, Portugal en Italië en zelfs Groot-Brittannië worden meegesleurd in een negatieve spiraal van oplopende rente en onbeheersbare begrotingstekorten.
Het gevaar is niet denkbeeldig. Het IMF is er volgens Der Spiegel van overtuigd dat de overheidsfinanciën er veel slechter voor staan dan de officiële cijfers (een begrotingstekort van 12,7 procent) aangeven. In Berlijn en Brussel wordt de onlangs verlaagde kredietwaardigheid van Griekenland (BBB+) beschouwd als 'flateus'.
De Grieken gaan zich te buiten aan creatief boekhouden - zo logen ze zich ook al de Eurozone binnen - door onder meer betalingsachterstanden aan particuliere bedrijven buiten de boeken te houden. Het zou gaan om een bedrag van 10 miljard euro, voor onder meer marineboten en medische apparatuur.
De conclusie van Der Spiegel: Een Griekse tragedie tekent zich af.

Bron(nen):   Der Spiegel