Mensen werken niet harder na loonsverhoging

Werknemers gaan niet harder werken na een loonsverhoging. Wat wel de productiviteit verhoogt, is een onverwachte bonus als blijk van waardering. Onderzoekers van de Harvard Business School zeggen dat het niet gaat om de beloning op zich, maar om de reden waarom hij wordt gegeven. Een gewone loonsverhoging vinden werknemers maar normaal. Ze denken zelfs dat ze voorheen te weinig betaald kregen. Maar als een werknemer een onverwacht extraatje krijgt, kan zijn productiviteit tot wel 20 procent stijgen. De deelnemers aan het onderzoek moesten in drie groepen data invoeren. De eerste groep kreeg daarvoor drie euro per uur, de tweede kreeg vier euro per uur en de derde groep kreeg eerst drie euro per uur, maar later ook vier euro, omdat er een onverwachte meevaller was, die gedeeld werd met de werknemers. De eerste twee groepen werkten even hard, maar de groep die profiteerde van de meevaller werkte aanzienlijk harder. Dat kwam overeen met het idee dat werknemers gemotiveerder zijn als ze een gift krijgen, een loonsverhoging waar verder geen voorwaarden aan zijn verbonden. De onderzoekers menen dat zaken als erkenning, respect en autonomie heel krachtige motivatiemiddelen zijn en dat een hogere beloning alleen werkt als daar geen extra prestatie voor wordt verwacht.

Bron(nen):   Intermediair      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bertil Schaart

  Sterker nog, meer salaris kan leiden tot slechtere performance! http://resigntoday.com/article/more-salary-leads-to-poorer-performance/

  • Peter

   Hoe hoger de lonen hoe slechter er gepresteerd wordt. Eigenlijk zijn er dan helemaal geen prestaties meer nodig.
   Kijk maar naar banken. Topsalarissen van hier tot tokio, maar 1 en al wanprestaties.
   Het is toch allemaal gratis geld wat er binnenkort en de klant wordt altijd gestraft.
   De inflatie van banken wordt wel elk jaar gekompenseerd.
   De lage lonen worden nauwelijks gekompenseerd.

   Maar ja, Harvard. Die heeft de waarheid in pacht ?
   Je ziet in Nederland het gros van de lonen lager worden en de ekonomie dendert achteruit.
   Heb je daar wel eens over nagedacht ?
   Daar heb je geen hoge schooltje voor nodig.

   Al die nutteloze onderzoeken.

   (in antwoord op Bertil Schaart)
 2. Oh_Oh_SarCastro

  Wat een onzin! Je krijgt een hoger salaris omdat je juist al harder werkt en inzet toont en niet andersom. Ik heb ook nog nooit een salarisverhoging gekregen omdat het bedrijf een “meevaller” had.

  • Peter

   Wanneer heb jij voor het laatst een loonsverhoging gehad ? Ik dacht dat ze in Nederland alleen maar aanpasten aan de inflatie. En dat zelfs niet eens. De lonen zijn de afgelopen jaren zelfs gedaald. Een direkteur werkt zelfs niet meer voor minder dan een ton, omdat hij/zij vindt dat die het meeste werk doet en dus het hardste werkt en daar het meeste recht op heeft. Ook heeft die de meeste risiko’s, maar als het niet goed gaat verlaagt hij de lonen van minderen, onderop te beginnend, of zegt een massa ontslag aan.
   Tegenwoordig worden mensen alleen maar ontslagen als de lonen niet verder omlaag kunnen of mogen en alleen voor de winst. Niet omdat er geen werk meer is. Bezuinigen om de winsten te verhogen.
   Het is een bekend spelletje van grote bedrijven om zo de macht te blijven behouden.

   (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 3. Peter

  Maar een salarisverlaging wel 😉

 4. Cornelis Berend

  Een hoger salaris is altijd omdat je al iets gepresteerd hebt, waarom nog harder werken.

  En tja, ‘incentives’, oftewel een bonus. De beste definitie die ik daarvan hoorde: “a reward for something you else would not have done”. Dat duidt ook meteen de bonuscultuur: dingen afdwingen (lees producten verkopen) waar niemand iets aan heeft of om geeft.. Daarbij moet gezegd dat een groot deel van de bonussen in de bancaire wereld helemaal niets met prestaties te maken hebben, alleen maar met als bestuurders ‘gezamenlijk uit de kas graaien’. De bonuscultuur is een systeem zoals de Franse wijnmedailles. De incrowd geeft elkaar prijzen.

Reacties niet toegestaan