Doet Club Med-crisis ons de das om?

Economie
door Admin
maandag, 08 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Oude Griekse drama's zijn befaamd, maar er staat nu een nieuw stuk op het repertoire dat ook niet misselijk is.
Dat is de teneur van een scherp commentaar The Daily Telegraph. De auteur is zo verstandig iets verder te kijken dan de grenzen van het Griekse rijk en spreekt niet zozeer over een ouzo-crisis maar over de Club Med-crisis. Bekt niet alleen beter, is ook meer to the point. Veel grote banken, zo beweert Ambroce Evans-Pritchard, hebben de laatste jaren enorm geinvesteerd in Zuideuropese projecten, denk hierbij vooral aan Duitse en Aziatische bankinstellingen. In Griekse, Italiaanse, Portugese en Spaanse bouwprojecten en bedrijven is zo massa's geld gestopt en dat geld... zou wel eens weg kunnen zijn.
Wat behoort tot de mogeijkheden? Deze Club Med-schuld rolt als een tsunami over de rest van Europa heen en banken die zich in werkelijkheid op een veel gezonder deel van dit continent bevinden, hebben zo alles te maken met de malaise die zich in Zuid-Europa voordoet. Een tweede grote bankencrisis is derhalve niet denkbeeldig. Wat hieraan te doen is?
Het Zuiden de reddende hand toesteken is misschien een reflex, maar Duitsland is hier erg op tegen. Jurgen Stark, Duitslands vertegenwoordiger bij de Europese Bank, heeft al 'nein' tegen dit plan gezegd. Wat hem betreft ruimt een land als Griekenland haar eigen troep op.  Axel Weber, baas van de Bundesbank, zegt hetzelfde, maar dan in vriendelijker bewoordingen.
En Die Welt is het meest duidelijk: de grote Duitse krant pleit ervoor Griekenland uit de eurozone te gooien.