Advies: koop goud en landbouwgrond

In Nederland zijn diverse auteurs er zeer bedreven in, en in de jaren tachtig bedachten Van Kooten en de Bie er een mooi woord voor: Doemdenken. De doemdenkers zijn nog altijd de wereld nog niet uit, blijkt ook afgelopen week weer in The Times.
Vorige week, op een buitengewoon duur congres in Tokio waar zo'n zevenhonderd belangrijke figuren van pensioen- en investeringsfondsen kwamen luisteren naar Marc Faber, kwam deze goeroe met de passende bijnaam Dr. Doom, die de beurscrisis van 1987 correct voorspelde, met een opmerkelijk advies. Faber adviseerde zijn gehoor om vooral te investeren in landbouwgrond, goud en voorbereidingen te treffen voor een 'vuile oorlog'.
In 1987, een week voor de beurskrach, adviseerde Faber op een soortgelijk congres, zijn publiek zich vooral terug te trekken uit de Amerikaanse aandelenmarkt. Een waarschuwing die door weinigen werd opgevolgd, maar wel correct bleek. Nu was zijn boodschap aan investeerders die miljarden beheren om zich te bezinnen op de gevolgen van verstorendere gebeurtenissen dan alleen onstuimige markten.
Bereid je maar voor op een vuile oorlog waarin je mobieltje niet meer werkt en het drinkwater vergiftigd is. Zijn concrete advies is huizen op het platteland te kopen, omdat het geweld en de ellende daar vermoedelijk minder hard zal toeslaan dan in de steden. Koop ook vooral goud, want dat kan je makkelijk meenemen in een flinke rugzak. Vooral in Azië voorziet Faber op termijn grote tekorten in voedsel en water.
Faber gaf ook meer traditionele beleggingsadviezen, maar ook die waren volgens The Times doorspekt van pessimisme.

Bron(nen):   The Times