Het echtpaar-Prada

Als u in gedachten houdt dat we in de modewereld zijn beland, vallen hier op z'n minst 3 zaken op. 
Het label Prada is in handen van een man en een vrouw! Bovendien zijn ze met elkaar getrouwd, vermoedelijk hebben we het hier zelfs over een hetero-relatie! En tenslotte: 2 grote namen uit de modewereld poseren voor een boekenkast! 
In The Wall Street Journal staat vandaag een zeer uitgebreid artikel over het Prada-imperium, over Patrizio Bertelli (63) en zijn vrouw Miuccia Prada. Eigenlijk is dit het zoveelste Italiaanse modesprookje. Dat vertelt hoe iemand er niet alleen in slaagde mooie kleren te maken maar ook om die kleren wereldwijd aanzien te geven en een reusachtige lucratieve markt te ontwikkelen voor deze producten. Met andere woorden: creativiteit en zakeninstinct gingen hand in hand.
Bertelli wordt in dit stuk neergezet als het zakelijke genie achter zijn vrouw. Ze ontmoetten elkaar in 1977 en dankzij hem vond er een ongekende schaalvergroting plaats die de Prada-brand alom begeerd maakte, en zelfs meer dan dat - want ook merken als Miu Miu en het schoenenlabel Church's zijn inmiddels stevig in hun handen geklemd. Bovendien bezitten ze wereldwijd 267 winkels (en enkele maal ontworpen door Rem Koolhaas) en bedraagt de omzet van het imperium zo'n 2,4 miljard dollar. 
En zo kwam het dat ze aanvankelijk alleen vrouwenkleren maakte, maar opgezweept door haar man daarna overstapte op de herenkleding, dat de winkels een heuse keten werden en dat Miuccia inmiddels begrijpt dat je Hollywood-sterren moet gebruiken als drager van jouw label. 
Het stuk in The Wall Street Journal vertelt veel nieuwe dingen die tot op heden onbekend mochten worden verondersteld. Waarbij je als lezer toch altijd een heel klein beetje rekening houdt met de mogelijkheid dat sommige verhalen een twist kregen om iets beter te passen in de verraderlijke sprookjeswereld van de mode.

Bron(nen):   The Wall Street Journal      

13 Reacties Doe mee met de discussie →