Greenspan: ‘En toch had ik gelijk’

Van Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse Bank (FED) en voormalig God, werd een tijdje niets gehoord. Je kon vermoeden dat hij zo hard van zijn torenhoge voetstuk was gevallen dat hij de klap niet had overleefd. Want over een ding zijn vriend en vijand het wel eens: een van de belangrijkste - eigenlijk de belangrijkste oorzaak van de crisis ligt in het feit dat Greenspan jarenlang de rente kunstmatig laag hield, zodat geld te goedkoop werd en mensen en bedrijven teveel gingen lenen.
Gisteren verscheen een pamflet van 48 pagina's van Greenspan en hij blijkt gewoon al die tijd gelijk te hebben gehad: de crisis lag aan van alles, maar niet aan hem. Dat de rente zo laag is gehouden is geen oorzaak van de crisis, maar heeft de crisis juist uitgesteld.
Er is een grapje over een muziekcorps waarin alle leden marcheren met eerst rechts en dan links, behalve de kleine Alan, die tegen de maat in eerst links doet en dan rechts. En die Alan zegt dan trots tegen zijn moeder: "Kijk 'ns mama, ik ben de enige die in de maat loopt."

Bron(nen):   The Wall Street Journal