EU doet er economisch steeds minder toe in de wereld

De economische macht van de EU neemt snel af. Niet in de eerste plaats door de gebrekkige eigen groei, maar vooral omdat het elders veel beter gaat. In de afgelopen 20 jaar is de bijdrage (bbp) van de EU-27 aan de wereldeconomie afgenomen van 26 tot 19 procent. De bijdrage van China steeg fors. In dezelfde periode zijn de economische verhoudingen binnen de EU-27 maar weinig veranderd. Dat meldt het CBS In de periode 1992-2012 steeg de bijdrage van China aan de wereldeconomie van 4 tot 15 procent. Hiermee was China in absolute zin de grootste stijger. Ook de gezamenlijke bijdrage van de andere landen die net als China, wel deel uitmaken van de G20, maar niet van de OESO, de club van rijke landen, steeg van 14 tot 16 procent. Het gaat hier over Argentinië, Brazilië, India, Indonesië, Rusland, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. Het teruglopen van het aandeel van de EU-27 en de Verenigde Staten in de wereldeconomie en de opkomst van China heeft zich in sterke mate in de periode 2002-2012 voltrokken en in mindere mate in de periode 1992-2002. Het gaat hier uitdrukkelijk om de totale omvang van het bbp van een land of groep landen en de groei daarvan. Het bbp per hoofd van de bevolking ligt in de EU en de Verenigde Staten nog steeds veel hoger dan bijvoorbeeld in China.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Fijn he, dat Europese genivelleer, een tweede poging om het Derde Rijk op te zetten mislukt wederom. Nigel Farage for president.

  • RhodBerth

   Afgezien van de belachelijke totaal irrelevante godwin komt de vraag bij mij op: Waarom het 2e derde rijk? En niet gewoon het vierde rijk?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Omdat er grote parallellen zijn tussen Brussel en die mafkees die 80 jaar geleden aan z’n kruistocht begon.

    (in antwoord op RhodBerth)
  • marianne martens

   wat bedoel je eigenlijk met het 3e Rijk?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Schijndemocratie in Europa, het rijk zo groot te maken dat het implodeert. Dat gaat gebeuren, en dat zal denk ik niet zonder obliteratie van groepen zijn. Daarvoor is de frustratie te groot.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     inderdaad, blijf het ook herhalen er zijn gelijke stromingen in vergelijk met voor de 2e Wereldoorlog.inderdaad, het lezen van een biografie van Hitler of over die tijd is angstaanjagend omdat we midden in zo’n tijd zitten. inderdaad, de machtsblokken zijn veranderd, net zoals voor de vorige Wereldoorlog waren de industriëlen en meelopers het helemaal eens met H. en de zijnen. Na 1 jaar oorlog wist men al dat ze het nooit zouden kunnen winnen omdat Duitsland o.a. geen grondstoffen had. Noch de Politiek, noch wij als gepeupel doen er iets toe.Implosie is al binnen de Gezondheidszorg, omgaan met andere culturen, omgaan met zwakkeren en gehandicapten, onderwijs, wetenschap en cultuur. Heb ooit een lang blok college’s Holocaust en Genocide gevolgd en heb er veel geleerd.inderdaad, Brussel en zijn trawanten ( grijze muizen ) en de klaplopers van de Multinationals. zijn de werkelijke organisaties met de echte kwade geniussen + aandeeelhouders voor ons volk.

     (in antwoord op Dead Silence)
 2. bebeben

  “Een tweede poging om het Derde Rijk op te zetten mislukt wederom.” Hoe krankzinnig wil je het op wel.nl hebben?

 3. RhodBerth

  En nog steeds is de EU de op 1 na grootste economische macht (met afstand) in de wereld, dus dat ‘steeds minder toe’ moet wel met een korreltje zout genomen worden.

  Maar klopt, de rest van de wereld groeit hard, mooi, want ze lagen een end achter. En voor Europa is het alleen maar beter als Zuid Oost Azie etc. hard groeien.

  Het is als met geld, eerst ben je de enige met 1 miljoen in je straat en de rest is arm, later heb je 2 miljoen en al je buren hebben ook 1 miljoen. Relatief gezien steek je niet meer zo ver boven de andere uit kwam rijkdom, maar effectief sta je er nog beter voor, en hoef je je niet meer tegenover je buren te schamen met je porche.

 4. Cornelis Berend

  Het sleutelwoord zit ‘m in handhaving. Het bedenken van regels en die handhaven. Het is iets wat dankzij de ‘digitalisering’ steeds makkelijk wordt. Ook steeds duurder, maar door dan weer sterker te gaan handhaven kan je dat betalen… voorlopig. Staatslieden die regelgeving en handhaving hoog in het vaandel hebben, maken een overheid als een waterhoofd. Overheid en overhead, what’s in a name. Vroeg of laat loopt dat vast. Het is een dynamo die zijn eigen motor aandrijft.

  Afgezien van daarvan: hoe meer de handhaving wordt gedigitaliseerd des te meer wordt de mens afgerekend op zijn menselijke eigenschappen. Dat is heel demotiverend. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. (Voor zover er een bedoeling is, want ik ben nog dagelijks blij dat het leven geen zin heeft)

 5. Solonechope

  De economische macht van de EU neemt snel af. Nee Emmeke en waar blijkt dit dan uit. Wat stelt de getoonde grafiek nu eigenlijk voor. Hoe definieer je economische macht. Weer een uiterst goedkope soundbite van WIK’s huis ‘econoom’.

 6. Karel Kritisch

  ‘Wereld iets eerlijker verdeeld’ of ‘ontwikkelings landen trekken bij’ had net zo goed de titel van dit stukje kunnen zijn.

Reacties niet toegestaan