Poppodia moeten veel meer btw betalen voor online concerten: “Heel zuur”

Poppodia zijn al maanden dicht. Ze kunnen alleen online concerten uitzenden. Dat brengt toch al weinig geld in het laadje, maar het hogere btw-tarief maakt het helemaal weinig rendabel.

Voor normale live optredens geldt een verlaagd btw-tarief van 9 procent voor de ticketprijzen. Besluit je zo'n live concert te streamen en geld te vragen voor een kaartje dan moet er plots 21 procent btw betaald worden. "Het is gewoon extreem zuur dat op het moment dat poppodia niks anders kunnen ze ook nog worden geconfronteerd met een hoger btw-tarief", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals is het met hem eens, maar kreeg bij de vraag om een lager tarief nul op het rekest bij de regering. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën kan het tarief niet omlaag, omdat er Europese regels zouden gelden.

Daar twijfelt Kwint aan. "Ik heb niet het idee dat hij het geprobeerd heeft. Mij maak je niet wijs dat je dit niet kunt verdedigen als crisismaatregel. Ik geloof er geen zak van dat de Europese Commissie met een bonnenboekje naar Den Haag zou komen."

Bron(nen):   RTL Nieuws