Failliete euro is unieke kans voor de democratie

Economie
door Admin
donderdag, 27 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt dikwijls met onbegrip en een lichte afkeer gekeken naar de politieke schermutselingen op het continent. Mentaal gezien zijn de verschillen erg groot en dat leidt soms tot bijzondere inzichten. Nu de eurocrisis zich steeds dieper invreet, vindt The Daily Telegraph het hoogste tijd zich te verbazen omtrent de absurde politieke omstandigheden in Euroland.
Allereerst doen we er goed aan geen acht ts slaan op de verwensingen richting speculanten, meent de krant. Speculanten verwijten dat ze unfair opereren,deden de Nazi's al met de joden... Met de economie gaat het de verkeerde kant uit, maar met speculeren heeft dat niets van doen. Nee, laten politici bij zichzelf te rade gaan. Het is ongelooflijk hoe 'rijke' EU-landen geld pompen in Griekenland, Spanje, Italie en Portugal. En dat zonder mandaat van de kiezers. De decisionmakers in Brussel en Frankfurt zijn nooit door iemand gekozen, maar spelen intussen wel een hoofdrol. Zij beslissen in welke richting de ontwikkelingen gaan, en worden daarbij niet gehinderd door enig kiezersmandaat. Het hele Europese project is ongelooflijk ondemocratisch. In een enkel land vindt weleens een referendum plaats over de Europese toekomst, maar vaker is dat niet het geval. Dat leidde volgens The Daily Telegraph tot een 'blindheid,' waarbij sommige lidstaten ongelimiteerd in de schulden doken.
Blijkbaar was het hele Europese project zoiets groots dat het wel zonder democratie kon, een kostbare vergissing. Wat we nu zien is een debacle dat zijn weerga niet kent in de moderne westerse wereld. Wie weet, komt zo het inzicht dat de Sovjet-praktijken in dit deel van de wereld een halt moet worden toegeroepen.