Een bankier vertelt hoe banken je leegschudden

"Hallo, ik ben Dan en ik ben bankier. Nee, kruip niet weg, ik ben al een paar jaar weg bij de grote bank. Maar ik weet wel precies hoe het systeem werkt en ik ga een paar van de geheimen van de business verklappen. Als je dit stukje uit hebt weet je een heleboel meer en ook hoe je je tegen banken kunt wapenen." Een veelbelovend begin van een stuk op de financiële site Mint.
Dan vertelt een paar dingen. Het eerste is dat je eens goed moet lezen welke voorwaarden je hebt geaccepteerd toen je zaken ging doen bij je bank. Waarschijnlijk staat daar ook bij dat ze de voorwaarden kunnen veranderen zonder je in te lichten.
En dan de rentetarieven. Je wordt bij de spaarrekening binnengehaald met een mooi percentage. Maar zonder dat je het in de gaten hebt wordt dat percentage al maar lager. Onder andere omdat je hebt geaccepteerd dat de voorwaarden kunnen veranderen zonder dat je wordt ingelicht...
Een citaat van ING Direct bij een INSEAD-symposium: "Mensen slapen. Wij maken hen wakker met een heel hoog rentepercentage. En daarna gaan ze weer slapen."
"Gebaseerd op onderzoek van mijn eigen bank," gaat Dan verder, "denken klanten van credit cards meestal dat ze goedkoper uit zijn door met American Express te betalen. 3 tot 5 procent, want dat wordt het voorgehouden.   Slimme tekst, want mensen onthouden het percentage en vergeten dat er up to staat. Feitelijk is de korting nul." Bijna alles wat Dan zegt komt neer op een ding: als je klant wordt worden verwachtingen gewekt. Als je klant blijft kloppen die verwachtingen niet meer. Het verschil is voor de bank.
Dan geeft nog meer tips. De moraal van zijn verhaal: lees minstens eens per jaar de kleine lettertjes. Je zult zien dat de bank steeds de zaak in zijn voordeel verandert. Zorg dat ze je blijven behandelen als toen je net klant was.

Dan O’Malley is CEO and co-founder of PerkStreet Financial.  He was formerly an executive at one of the country’s ten largest banks.  Unlike other bankers, he welcomes your opinions and invites you to email him directly at domalley @ perkstreet . com.

Bron(nen):   mint