Woede over Nieuw-Zeelandse regel: “Kom niet terug als je niet rijk bent”

Nieuw-Zeelanders, die terug willen keren naar hun land, zijn boos over een nieuwe regel, die hen dwingt 3100 dollar (bijna 1900 euro) te betalen als ze binnen een half jaar weer het land uit willen.

Nieuw-Zeelanders, vaak vertrokken naar bijvoorbeeld Australië voor werk, kunnen zo niet even op familiebezoek of om andere redenen tijdelijk in het thuisland verblijven, als ze geen boete willen betalen. Ze moeten eerst twee weken verplicht in een isolatiecentrum verblijven en daarna dus minimaal zes maanden in het land blijven, om de boete te vermijden.

Eerst was de regel drie maanden, maar die is nu verdubbeld om 'het isolatiesysteem betaalbaarder te maken', aldus de Nieuw-Zeelandse overheid. De strenge regel maakt het nog moeilijker voor Nieuw-Zeelanders die door de coronapandemie hun familie al meer dan een jaar niet hebben gezien om terug te keren.

Een van hen is Owen Williams, een Nieuw-Zeelander die in Canada in de tech-sector werkt. Hij vertelt aan The Guardian dat een familiebezoek nu voor hem onbetaalbaar is geworden. De retourvlucht kost al 3000 dollar. daar komt nog 270 dollar voor een coronatest bij plus algemene verplaatskosten.

"De extra kosten zijn gewoon niet te doen. Het maakt het onmogelijk naar huis te gaan voor de pandemie over is, wat ook de reden lijkt van de regel," aldus Williams. "De boodschap is luid en duidelijk: zelfs als je een Nieuw-Zeelander bent, kom dan niet terug, tenzij je rijk bent."

Bron(nen):   The Guardian