Zalm deed het bij DSB zo gek nog niet

Eerlijk is eerlijk: Nout Wellink blijkt een nog grotere brekebeen te zijn dan we dachten, maar Gerrit Zalm heeft bij DSB een goede rol gespeeld. Al na twee maanden schreef hij een vertrouwelijk memo aan Dirk Scheringa waarin op veel zwakke plekken wordt gewezen, en waarin de ex-minister suggesties aandraagt voor oplossingen. En als naar Zalm was geluisterd zou het anders kunnen zijn afgelopen. 
Hoewel de commissie niet oordeelt over personen en ook eigenlijk niet over personen gaat, blijkt uit kleine zinnetjes dat de commissie over Zalm goed te spreken is. Er staat bijvoorbeeld dat het vertrek van Zalm de zaken een stuk erger maakte. Het is opmerkelijk dat Zalm in de media een jaar lang zwart is gemaakt vanwege zijn rol bij de boevenbank van Scheringa, en dat dit ontlastende materiaal, op de lezers van het  FD na, de buitenwereld amper heeft bereikt
De hamvraag is of dit rapport de positie van Zalm als bestuursvoorzitter van ABN Amro versterkt of verzwakt. Geen van beide, zo blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs bankiers. Voor een aantal is het dossier gesloten nadat DNB hem bij de hertoets eerder dit jaar de zegen had gegeven. Anderen vinden dat Zalm door het negatieve oordeel van de AFM blijvend is beschadigd. Status quo gehandhaafd.

Bron: Het Financieele Dagblad