Luxemburg geeft meeste ontwikkelingshulp ter wereld

Het kleine staatje besteedt 1 procent van het BNP aan ontwikkelingshulp. Zweden, het jaar ervoor nog de gulste gever, is nu tweede met 0,97 procent. Noorwegen en Denemarken volgen daarna. Nederland staat op een keurige vijfde plaats met 0,7 procent van het BNP. Vóór Rutte was dat nog 0,8 procent.
Volgens normen van de EU en de VN zou elk land tenminste 0,7 procent van het BNP aan ontwikkelingshulp moeten besteden. Behalve bovengenoemde vijf landen, haalt geen enkel land die norm.
De meeste landen geven minder dan een half procent van hun BNP aan het goede doel. Duitsland geeft zelfs maar 0,37 procent. En Italië, Spanje, Griekenland en de VS halen de 0,2 procent niet eens.
Ongeveer de helft van de Nederlandse ontwikkelingshulp gaat naar Afrika. Voorwaarden voor hulp zijn dat een land goed sociaaleconomisch beleid voert en de mensenrechten handhaaft. Doel is vooral armoedebestrijding. 0,1 procent gaat naar de bestrijding van milieuproblemen.
Er is veel kritiek op ontwikkelingshulp. Het geld zou in verkeerde handen terecht komen, aan de strijkstok blijven hangen en nauwelijks effect hebben op de economische groei van een land.

Bron(nen):   Quartz