Einde economische groei in China?

Het afgelopen kwartaal was de economische groei van China waarschijnlijk nog 7,6 procent. Een aantal experts vreest echter dat China nu echt aan de vooravond staat van een flinke economische crisis. De groei van de Chinese economie komt voornamelijk door hoge exportcijfers, die mogelijk zijn door de lage lonen in het land. En dat gecombineerd met hoge binnenlandse investeringen in met name bouw en infrastructuur, die gefinancierd worden door goedkope onrendabele leningen van banken aan staatsbedrijven. Maar consumentenuitgaven blijven flink achter. Chinezen moeten namelijk veel sparen vanwege gebrekkige sociale voorzieningen. Ze krijgen te weinig rente op hun spaargeld, omdat die wordt gemanipuleerd ten gunste van de kredietverstrekking. Verder is het zo dat alleen staatsbedrijven daarvan profiteren. Private bedrijven kunnen nauwelijks een lening krijgen. Wat er moet gebeuren? Banken zouden minder leningen moeten verstrekken aan staatsbedrijven en meer aan private bedrijven. De rente moet gunstiger worden voor spaarders. En ook belangrijk: eigendomsrechten moeten juridisch beter worden beschermd. De Chinese overheid is bezig met hervormingen, maar volgens een aantal economen kan er aan de ‘kredietverslaving’ alleen een eind komen door een flinke crisis. Anderen denken dat, mits de juiste hervormingen op tijd worden ingevoerd, de groei zal dalen naar een gezonder niveau. Hoe dan ook zou de exorbitante groei van de afgelopen decennia voorbij zijn.

Bron(nen):   Z24      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    De economie drijft voornamelijk op export. De grootste exportmarkt is de EU. En daar gaat het nog steeds niet best. Je zal zien dat als wij weer gaan groeien China ook weer flink groeit

  2. Karel Kritisch

    En iedereen heeft geld geïnvesteerd via zogenaamde kennissen in ‘lucratieve’ vastgoed projecten die nog steeds leegstaan. Een enorme vastgoedbubbel hebben ze daar.

  3. Heldoppantoffels

    Helemaal eens met Karel en Vogelbeest.

    Mensen onderschatten de ernst van de aanstaande problemen volgens mij behoorlijk. De vastgoedbubbel die Karel Kritisch al noemt is van astronomische proporties, er staan gehele !!!steden!!! leeg! Deze zijn bewust gemaakt, terwijl men wist dat er geen bewoners en bijbehorende arbeidsplekken of productie in de omgeving is.

    Verder valt op te merken dat China al jaren de eigen cijfers manipuleert. Sinds kort valt nogal op dat China behoorlijk minder is gaan importeren (halffabricaten/grondstoffen etc), maar zogenaamd meer is gaan exporteren. Een bakker die geen graan/meel/etc koopt om brood te bakken en zegt wel meer broden te maken, die heeft óf een manier ontdekt om grondstoffen te creëren uit het niets, óf die bakker liegt over de (aanstaande) problemen om maar te doen alsof het “business as usual” is.

    Ik schrijf/zeg het al tijden, lieve mensen we hebben de bodem van deze crisis nog lang niet bereikt. Het systeem is kapot en niet meer te redden, behalve met draconische maatregelen zoals bijdrukken van enorme hoeveelheden geld/wereldwijd op grote schaal afschrijven van schulden etc. Dat heeft weer als gevolg dat de pensioenen en spaargelden ook verdampen.
    Noem mij een doemdenker, prima, maar ik hou privé nog steeds rekening met een volledige systeemcrash. Dat zal niet leuk zijn voor veel mensen, maar volgens mij is het goed om onze ambitie als mensheid iets hoger te stellen dan alleen het ‘korte termijn denken’ van overheden en bedrijven.

Reacties niet toegestaan