Gangsters hebben het liefst euro’s

Gangsters, drugsdealers en misdadigers van diverse pluimage zijn dol op de euro, speciaal op de biljetten van 200 en van 500 die u en ik maar zelden in handen krijgen. Met al het slechte nieuws over de Europese munt is dit ronduit een meevaller voor de Europese Bank.

Volgens de Nederlandse econoom Willem Buiter, werkzaam voor Citigroup, zijn zowel gangsters als zwarte economieen dol op onze munt waarmee in stilte grote transacties kunnen worden gedaan. 

Toen de euro werd ingevoerd in 2002, waren voor circa 30 miljard aan 500-euro biljetten uitgezet. Inmiddels vertegenwoordigt deze waarde zo'n 285 miljard euro, een jaarlijkse groei van 32 procent.

Nog voor de invoering van de euro had je al een Amerikaanse specialist die voorspelde dat de onderwereld zich op de euro zou storten en niet langer de dollar zou gebruiken, die als grootste biljet het briefje van 100 kent. Een miljoen dollar in 100-dollar biljetten, weegt 22 pond, een miljoen dollar in (hypothetisch) 500-dollar biljetten zou slechts 4,4 pond wegen. Tel uit je winst.

De ECB peinst er niet over de onderwereld te dwarsbomen. Met die grote coupures wordt lekker verdiend en in de eurozone gaat het niet goed genoeg om deze winstgevende business nu te staken.

Bron(nen):   The Wall Street Journal