Koopkracht 2014: Grote groepen volgens Nibud in de plus

Het Nibud ziet dat het er in 2014 na jaren van koopkrachtdaling weer wat beter uitziet voor de Nederlandse huishoudens. De koopkracht ziet er door een lage inflatie, een lagere premie voor de (basis)zorgverzekering en het verlagen van het belastingtarief van de eerste schijf, in 2014 beter uit dan het Nibud met Prinsjesdag op basis van de Miljoenennota berekende. Voor veel huishoudens stijgt daardoor de koopkracht. De nieuwste berekeningen laten zien dat zowel de meeste werkenden als bijstandsgerechtigden er in 2014 op vooruit gaan. Ouderen en huishoudens waarvan maar een van de partners werkt, leveren echter bijna allemaal in. Ook werkenden met een inkomen hoger dan 50.000 euro bruto per jaar ervaren een (lichte) koopkrachtdaling. Ondanks een lage inflatie, een lager belastingtarief en een voordeligere premie voor de zorgverzekering, leveren de meeste ouderen in 2014 weer in. De koopkrachtdaling is wel lager dan voorgaande jaren. Alleenstaanden met alleen een AOW-uitkering gaan er nog 8 euro per maand op vooruit. Maar de meeste ouderen met een aanvullend pensioen gaan er enkele of tientallen euro’s op achteruit. Iedereen die met vervroegd pensioen is gegaan, kan rekenen op een koopkrachtdaling van enkele tientjes per maand. Dit komt doordat de aanvullende pensioenen waarschijnlijk niet gecorrigeerd worden voor inflatie.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik kan me niet voorstellen dat het NIBUD in zijn berekeningen ook heeft meegenomen de dankzij D66 ingevoerde huurverhoging in zowel de sociale als de vrije sector. Huurders gaan er in Nederland zonder uitzondering op achteruit.

  • RhodBerth

   Waarom kunt u zich dat niet voorstellen? Omdat u hoopt dat de koopkracht toch achteruit gaat?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Heldoppantoffels

    Ik heb even naar de “koopkrachtberekenaar” gekeken en het wordt mij niet duidelijk welke elementen men allemaal meeneemt.
    Als ik geen loonsverhoging had gekregen dan was mijn netto salaris lager geworden door opgelopen WIA premie en vooral een hogere loonheffing. Voor de WOZ ga ik meer betalen en nu ben ik zeer benieuwd waar het Nibud de koopkrachtverbetering van 0,1% vandaan weet te halen. Vooralsnog komt het op mij over alsof men dit uit een hele grote duim zuigt, maar misschien zie jij meer informatie?

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. Paulraw

  Rijkeren gaan erop vooruit,armeren en ouderen achteruit.
  Echt PvdA ….
  Weer wat zetels inleveren.

  • Apekool

   Ik heb even een paar scenario’s ingevuld bij het Nibud – de lagere inkomens gaan er een paar tientjes op vooruit, vanaf 2x modaal zit al rondom de nul.
   Geen specificatie van wat beter/slechter wordt en vooral een inkomensplaatje. De extra uitgaven aan (lokale) belasting, huurverhoging, accijnzen e.d. gaan de balans negatief maken vrees ik.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Heldoppantoffels

    Moet ook eens even gaan kijken, mijn loonstrookje is er in ieder geval aantoonbaar slechter op geworden. Gelukkig hou ik er door verhoging van 123 euro, maar liefst 30 euro extra van die verhoging over.

    (in antwoord op Apekool)
  • Divert

   Ik lees toch echt in het artikel: “werkenden met een inkomen hoger dan 50.000 euro bruto per jaar ervaren een (lichte) koopkrachtdaling” en “Alleenstaanden met alleen een AOW-uitkering gaan er nog 8 euro per maand op vooruit”. Ook mensen in de bijstand gaan erop vooruit.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Heldoppantoffels

    Klopt, ik ga er ook lekker op achteruit. Met mijn salaris mag ik dan niet klagen en dat ga ik nu ook eens niet doen. Fijn dat mensen met een lager inkomen er in ieder geval wel een beetje op vooruit gaan.

    (in antwoord op Divert)
  • RhodBerth

   Laat je rabiate mening nooit bijstellen door de feiten, Paulraw! Feiten zijn voor mietjes, kennis is voor de wanhopigen. Echte mannen laten zich leiden door de onderbuik!

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Hahaha,LOL
    Schreef die reactie vooral in de sarcasmemode.Wens de PvdA veel zetelverlies toe.
    Het gaat hier allemaal om kleine bedragen,die sowieso verbleken bij zaken die Apekool hieronder al beschrijft.
    Maar er staat:

    ”Ouderen en huishoudens waarvan maar een van de partners werkt, leveren echter bijna allemaal in.

    Ondanks een lage inflatie, een lager belastingtarief en een voordeligere premie voor de zorgverzekering, leveren de meeste ouderen in 2014 weer in.

    Maar de meeste ouderen met een aanvullend pensioen gaan er enkele of tientallen euro’s op achteruit. ”

    Dat is wat gelezen wordt en door de PvdA niet zo in de verkiezingsfolders zal worden gezet 😉

    Door dit soort berichten zijn een tijd geleden al veel ouderen weggerend bij de PvdA.

    Tweeverdieners met poen/alleenverdienersstel zonder kinderen gaan er het meeste op vooruit,
    Alleenverdiener + partner + kinderen en AOW-er met klein pensioen leveren het meest in in de brakke plaatjes van het Nibud.

    Beeldvorming :mensen zonder grote secundaire lasten (kinderen ) profiteren,mensen die sappelen (eenverdiener ,4 mondjes te voeden en bejaard stel met klein pensioen na levenlang hard buffelen)zijn de sigaar.
    Zie grafiek onderaan
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3581137/2014/01/21/Nibud-koopkracht-groeit-voor-veel-huishoudens.dhtml

    Dat beeld is wat bij de mensen blijft hangen.

    (in antwoord op RhodBerth)
   • Heldoppantoffels

    Complimenten, niet zozeer voor de inhoud maar de woordkeuze is beslist een pluim en een lach waard. Super gave woordkeuze, moet ik onthouden.

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan