Polare boekhandels nog dichter naar de ondergang

Vanaf morgen zijn de winkels van Polare dicht. Tijdelijk, zegt de directie, maar die kan niet duidelijk maken waar de tijdelijke sluiting toe moet leiden. Met de sluiting moet een 'strategische heroriëntatie' mogelijk worden. In de Polare-keten zijn de beste boekhandels van Nederland verenigd, zoals Scheltema in Amsterdam en Donner in Rotterdam. Vorig jaar zijn die boekhandels samen gegaan met ramsjboekhandel De Slegte. Beide ketens waren in moeilijkheden en het samengaan zou beide van de ondergang moeten redden. De laatste maanden was Polare herhaaldelijk in het nieuws, omdat de keten betalingsachterstanden had voor ingekochte boeken. Als Polare ten onder gaat zou dat een zware klap zijn voor Nederlandse uitgeverijen die meer dan 10 procent van hun omzet halen uit Polare-winkels Eind 2013 werd Polare door consumenten verkozen tot de beste boekwinkelketen van Nederland.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pie-O-My

  Allicht houdt één en ander hiermee verband:
  http://www.nu.nl/tech/3685707/mocht-uploader-5000-e-books-niet-vervolgen.html

 2. Jannie Ooms

  Ik vrees dat de boekhandels het heel zwaar gaan krijgen. De e-reader is in opmars en de illegale download is niet te stuiten. Na de muziekindustrie zullen ook de uitgeverijen en boekhandels pijn gaan lijden.

  Bij de bibliotheek waar ik altijd kom, hoor ik dat het aantal abonnementen snel terugloopt. Te duur? Ach, lezers blijven altijd lezers, dus aan die 25 euro per jaar kan het haast niet liggen. De mensen van de bieb wijten het aan de opkomst van de e-reader en de kinderlijk eenvoudige wijze waarop e-books illegaal kunnen worden gedownload. Ik vrees dat ze gelijk hebben. Maar jammer is het wel…

  • AT

   Ik betwijfel of de e-reader een werkelijke bedreiging is. Soms krijg ik meer het gevoel dat mensen in het algemeen minder lezen, laat staan tijd uittrekken voor een boek, of dit nu papier of gedownload is…

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Templein

   In de bieb waar ik kom is het wel druk, gelukkig. Alhoewel ik niet weet hoe het gaat met de abonnementen. Ik schrik van dit bericht.
   Hoewel het lezen achteruit gaat, vraag ik me wel af of Polare en daarvoor Selexys het goed aanpakten.
   Ik bestelde er geen boeken meer, omdat je dan werd achtervolgd met reclame en aanbod van allerlei boeken die de winkel tot een soort drogist deed degraderen.

   Boeken doorbladeren kon ook niet meer. Vanwege de efficiëntie wordt er snel afgeboekt naar de ramsj en zeker niet meer bijbesteld.
   De winkel binnenstappen was ook minder aantrekkelijk. Er heerste voorheen een soort rust, met verkopers die zelf ook smullen van boeken. Er is nu nog een klein vak voor literatuur. Specialistische boeken hebben ook kleine schapjes. Ontspannen bladeren in een mooi pand met een goed uitzicht op de binnenstad en ruimte voor het doorkijken van meerdere boeken over eenzelfde thema, dat is er niet meer bij. Dat kan alleen nog in de bibliotheken, hoewel ook daar flink wordt opgeruimd op de planken.

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan