Wall Street Journal: de échte dreiging voor de banken

De Europese banken lopen een veel groter gevaar dan officieel is toegegeven, schrijft de Wall Street Journal. Bij de zogenaamde stresstest is een bedrag van 1900 miljard aan risicovolle schulden buiten beschouwing gebleven. Een hallucinerend bedrag dat Europese banken hebben uitstaan aan schulden van Europese landen. Een bepaald type schuld mocht volgens de Europese Unie buiten beschouwing worden gelaten bij het beoordelen van de risico's die banken lopen. De Wall Street Journal heeft ontdekt over hoeveel geld dat gaat. En heeft ook berekend wat het gevolg zou kunnen zijn.
Bij de stress test werd bekeken hoeveel geld banken zouden verliezen bij een hele erge tegenwind, bestaande uit een diepe recessie.
Onder de voorwaarde van de stresstest zouden de banken 26 miljard euro verliezen en zouden er een handvol van de 91 banken ten onder gaan.
De Wall Street Journal rekent voor dat als de verborgen verplichtingen ook worden meegerekend de schade geen 26 miljard zou zijn, maar 165 miljard.
Dat de markt het vertrouwen in de bankensector van Europa verliest is, denk de Wall Street Journal, dus een kwestie van tijd.

Bron(nen):   Wall Street Journal