60 procent van de ZZP-ers komt niet uit de kosten

De meeste ZZP-ers moeten om aan opdrachten te komen een lager tarief hanteren dan ze nodig hebben om rond te komen Bijna 60 procent van de ZZP'ers werkt zelfs onder het gewenste tarief, zo blijkt uit gegevens van ZZPtarief.nl.  Om toch te overleven besparen veel ZZP-ers noodgedwongen op hun pensioenvoorziening en andere  verzekeringen, zoals de dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. 57 procent van de ZZP'ers heeft in de praktijk een lager tarief dan zijn of haar kostendekkende tarief en 24 procent speelt break-even. Winst boekt 18% van de ZZP'ers. Een aanzienlijk deel van de zelfstandig ondernemers (38%) heeft een tarief dat meer dan 25% lager is dan het kostendekkende tarief. Via de uurtariefmodule op www.zzptarief.nl  zijn sinds 2010 bijna 700.000 berekeningen gemaakt door ZZP’ers om hun kostendekkende tarief te berekenen. Het gewenste bruto maandinkomen van ZZP'ers is gemiddeld € 2.850,-. Het kostendekkende tarief dat een ZZP'er moet vragen om dat gewenste bruto inkomen ook te kunnen bereiken blijkt € 49,92 per uur te zijn. De website berekende ook wat de kosten zijn voor een zelfstandige. Het gaat om ongeveer 25.000 euro per jaar Niet alle uren zijn overigens te declareren, zzptarief.nl uit dat een zzp'er gemiddeld 29 werkuren per week aan de klant kan doorberekenen, 12 uur gaat op aan acquisitie en administratie.  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Ik werk 40 uur en administratie en acquisitie doe ik daarbuiten, uiteraard. Dat zal voor de meeste ZZP’ers gelden (en waarom niet, mensen in loondienst werken ook vaak over).

    Veel dure verzekeringen heb je helemaal niet nodig. Ik heb geen arbeidsongeschiktheidverzekering, ik heb een kantoorbaan, dus die heb ik ook minder snel nodig. Bovendien hoort het nemen van risico’s bij het leven, daarom ben ik ook ZZP’er geworden. De kans is groter dat ik geen opdrachten krijg dan dat ik arbeidsongeschikt wordt.

    Kortom, die website maak het allemaal een stuk dramatischer dan het leven in werkelijkheid is.

    Hou daar ‘ns mee op, voor de PvdA allemaal ‘rechten’ aan ons op gaat dringen.

Reacties niet toegestaan