Hoe je kunt zien of een CEO (of politicus) liegt

We weten eindelijk vrij zeker waaraan je liegende directeuren van bedrijven kunt herkennen. En trouwens ook oplichters (politici) in het algemeen. Onderzoekers van Stanford hebben iets gedaan dat eigenlijk erg voor de hand ligt. CEO's leggen ieder kwartaal verklaringen af. In de media, maar vooral bij analisten. Ze lichten dan hun cijfers toe. Enige tijd later weet je of ze de waarheid spraken, of dat ze de kluit belazerden. De onderzoekers hebben duizenden verklaringen van CEO's geanalyseerd. De leugenaars hebben in hun spraakgebruik een paar dingen gemeen. 

Allereerst spreken ze heel van 'wij' en weinig van 'ik'. Opmerkelijk, want CEO's en politici hebben doorgaans grote ego's. Kennelijk zit er diep van binnen een mechaniekje dat de verantwoordelijkheid voor de leugens wat wil afhouden.

Een tweede gouden regel is overdrijving: als in verklaringen erg veel 'zeer' en 'buitengewoon' en verrassend goed' en 'meer' en 'groter' wordt gebruikt, in combinatie met veel 'wij', wees dan op je hoede.

Bron(nen):   NPR