Onverwacht sterke groei van de economie: 0,7 %

Volgens de eerste raming van het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld  en onverwacht sterk door. Het aantal banen van werknemers nam in het vierde kwartaal nog wel af, maar slechts met 8 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder. In het derde kwartaal bedroeg deze afname nog 41 duizend banen. De consumentenuitgaven daalden nog steeds, met 0,8 procent. Huishoudens geven al bijna 3 jaar op rij minder uit. We besteedden minder aan voedsel, energie en brandstoffen. Maar aan auto's, kleding en meubelen werd wel meer uitgegeven. De overheid gaf 0,6 procent minder geld uit.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  ik zou maar eens goed naar de meetmethoden kijken tov vorige perioden. window dressing is niet uitgesloten…..

 2. marianne martens

  weet zelf dat de wat” zure” kant even meer aandacht krijgt, maar is dit cijfer ” natte vinger” werk vanwege de komende Gemeenteraadsverkiezing. Na de Verkiezingen komen er meestal ramp berichten, vooral over meer betalen aan de ” jolige gaten in de hand” schatkist van onze uitmuntende Bestuurders.

 3. IwanovKapotjeplov

  De consumentenbestedingen gingen met 0,8% naar beneden. Slecht nieuws dus voor probleemdossier #1: de huizenmarkt.

  • Heldoppantoffels

   Telt de huizenverkoop mee in de consumentenbestedingen???

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Dat doet er eigenlijk niet eens toe. Alleen al het feit dat de consumptie zo krimpt geeft aan dat de consument niet echt veel te makken heeft. Voor een markt die op consumentenbestedingen draat, zoals de huizenmarkt, is dat geen goed niews.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 4. jan

  LOL, de verkiezingen komen eraan, gemeentelijk en vooral niet te vergeten, de EU.

 5. Anna

  Ja hoor , heb net een Mercedes gekocht en ga nu plaatjes op Funda bekijken krijg zin om een leuke villa te kopen , met een lap grond want ook een zwembad zie ik (( na vele jaren hard werken )) nu eindelijk zitten …………………

 6. switsokken

  Héél betrouwbaar,die cijfers van het CBS. Kijk maar naar eerdere (leugens) voorspellingen.Maar dat is heel normaal tegenwoordig. Alles bij elkaar liegen en er nog mee weg komen ook.Vraag maar eens aan Tapsterk.Wel een camera meenemen,geilt ‘ie op.

 7. Apekool

  Het grootste deel van “groei” is naar voren gehaalde investeringen in bedrijfswagens (incl. lease auto’s) om te kunnen profiteren van een lage bijtelling en BPM.

  Deze “groei” gaat dus alleen maar geld kosten (lagere bijtelling) en de komende 4 jaar worden die investeringen dus afgeschreven > dus minder aankopen > dus minder “groei”

  Tel uit je winst. Wordt tijd dat overheid eens stopt met de fiscalisering van de hele maatschappij, de marktverstoringen zijn per maatregel nog wel enigszins te doorzien, maar wie doorziet het grote plaatje (dat alleen maar negatief kan zijn)?

Reacties niet toegestaan