Bezoek Hu Jintao: mega-deals voor Franse bedrijven

Franse bedrijven hopen contracten met een waarde te kunnen afsluiten tijdens het bezoek van de Chinese president Hu Jintao, dat vandaag begint en zaterdag eindigt.

Vooral de Franse industrie heeft er baat bij, met vliegtuigbouwer Airbus en uranium- en elektriciteitsproducent Areva aan kop. Airbus onderhandelt over een contract voor de aankoop van een honderdtal vliegtuigen, voor een totaal van meer dan 7 miljard euro. Areva wil overeenkomsten sluiten met een aantal Chinese bedrijven voor de aankoop van twee kernreactoren, EPR en de levering van 20.000 ton uranium voor kerncentrales.

Ook AXA wil een voet aan de grond krijgen in China. Axa bereidt een joint venture voor met de Industrial and Commercial Bank of China, die 's werelds grootste bank van 2010 is met een vermogen van 169 miljard euro. Voor de marktleider in Franse verzekeringen wordt zo een geweldige markt ontsloten.

Verder wil Total een graantje meepikken. Total beschikt over de technologie om energie uit 'groene kolen' te winnen, terwijl in China nog 75% van de energie uit steenkolen wordt gewonnen.

Bron(nen):   France-Soir