"De VS hebben al te lang op de pof geleefd"

De Duitse minister van financiën, Schauble, haalt in Der Spiegel ongemeen hard uit naar Amerika. De Amerikaanse minister van financiën Geithner opperde in aanloop naar de G20 bijeenkomst komend weekeinde dat de landen die veel exporteren, met name China en Duitsland, daaraan iets moeten doen, omdat dat naar is voor de VS. Schauble vindt dat baarlijke nonsens en windt daar geen doekjes om. "De Amerikaanse economie bevindt zich in een diepe crisis. De Amerikanen hebben al veel te lang geleefd op geleend geld, ze hebben hun financiële sector opgeblazen en de middelgrote industriële bedrijven verwaarloosd. Er zijn een heleboel redenen voor de problemen van de VS, maar de Duitse export is niet een van die redenen."
In het interview maakt Schauble ook nog eens duidelijk dat de Duitsers niet van plan zijn alle landen in nood uit de brand te blijven helpen. Investeerders zullen in geval van een crisis in een land niet al hun geld meer terugkrijgen. "De europese unie is niet gesticht om beleggers rijk te maken."
De markten hebben het signaal gehoord: de rente in de zwakke landen loopt steeds verder (grafiek) op, omdat steeds minder beleggers zin hebben geld te steken in landen die de schuld mogelijk slechts ten dele gaan terug betalen.

Bron(nen):   Der Spiegel