Waarschuwing: voedselprijzen kunnen volgend jaar 20% stijgen

Wereldwijd kunnen de voedselprijzen met maar liefst 20% stijgen door schrale oogsten en afnemende reserves in ontwikkelingslanden. Vooral Afrikaanse en Aziatische landen zullen hierdoor getroffen worden, maar merkbare effecten in het rijke Westen zijn zeker niet uitgesloten. Zo waarschuwen de Verenigde Naties vandaag.
Landen moeten hun voedselvoorraden beter in de gaten gaan houden en consumenten hebben weinig andere keuzen dan meer te gaan betalen voor hun voedsel. De oogsten van komend jaar zijn cruciaal. Om terug te kunnen keren naar een acceptabel prijsniveau moeten de oogsten in 2011 veel beter zijn dan gemiddeld. Landbouworganisaties in grote exporteurs als de VS en Rusland verwachten ook in 2011 een matige oogst.
Prijzen van basisvoedsel als graan en mais zijn wereldwijd met bijna 40% gestegen. Suiker, bonen en cassave zijn de afgelopen 30 jaar niet zo hoog geweest. Ook vis en vlees zijn aanzienlijk duurder dan vorig jaar. De scherpe stijging van voedselprijzen komen voor de VN als een verassing. De onrust in de markt is groot, en de VN zeggen bezorgd te zijn over de extreem snell prijsstijging. Als oorzaken noemten de VN onder andere onverantwoordelijke speculatie met grondstoffen, de exportstop op Russisch graan en de koude winter.

Bron(nen):   The Guardian