CPB: Tekort daalt sterk, groei neemt toe, ruimte voor belastingverlaging

De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met een groei van ¾ procent dit jaar en 1¼ procent in 2015. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1½ procent. Maar het beste nieuws: het overheidstekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent. Het kabinet hoeft dus niet extra te bezuinigen. In tegendeel: er is zelfs ruimte in 2015 voor extra uitgaven. Het overheidstekort komt voor het eerst sinds 2008 weer onder het Maastricht-criterium van maximaal 3 procent. Volgend jaar daalt het overheidstekort verder naar 2,1 procent bbp. Deze relatief sterke verbetering van 2014 op 2015 spoort met de daling die al zichtbaar was in de doorrekening in het Regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher. Deze daling vloeit grotendeels voort uit eerdere begrotingsafspraken.
De CPB-cijfers zijn goed voor voor de politieke rust in Den Haag, zegt politiek commentator van RTL Frits Wester. "Het kabinet hoeft niet verder te bezuiningen."
"Je krijgt op het Binnenhof spanningen als er extra moet worden bezuinigd of als er iets uit te delen valt", zegt Wester in een reactie op het nieuws dat het begrotingstekort gaat dalen. De aantrekkende wereld- en Europese economie drijven de groei van de Nederlandse economie via een toenemende uitvoer. Bij de binnenlandse bestedingen trekken vooral de investeringen aan. In 2015 stijgt voor het eerst sinds jaren de consumptie weer, in lijn met een groei van het loon- en uitkeringsinkomen. De werkgelegenheid daalt dit jaar nog in reactie op de productiedaling van vorig jaar en omdat bedrijven de productie in eerste instantie verhogen door de onderbezetting te verminderen. Volgend jaar trekt de vraag naar arbeid echter aan en daalt de werkloosheid enigszins naar 635.000 personen. Schermafbeelding 2014-03-04 om 09.04.31

9 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. malky

    Zozo vlak voor verkiezingen ineens geweldig nieuws, die na de verkiezingen uiteraard naar beneden bijgesteld gaat worden.
    Het CPB kan niet voorspellen, maar zelf zijn ze zo voorspelbaar.

    Blijkbaar zijn ze doodsbang dat er een partij komt die ze (terecht overigens) opheft.

    • Prikker

      Wedden dat straks in september de lastenverhogingen ons weer rond onze oren vliegen !

      (in antwoord op malky)
      • Heldoppantoffels

        Helemaal waar. De burger wordt op diverse manieren in de mailing genomen, voedselvoorziening, financieel, bij zorg en farmaceutisch, etc etc. En dat is in het politieke landschap beslist niet anders.

        (in antwoord op Prikker)
  2. Apekool

    Nou ben ik geen econoom, maar ook een TEKORT van “slechts” 2,1% betekent toch dat je meer uitgeeft dan je hebt?

    Ik mag graag nog even verwijzen naar deze bijdrage: http://dailycurrant.com/2013/03/06/paul-krugman-declares-personal-bankruptcy

    • Apekool

      Oh ja, nou ik toch bezig ben: voorspelde groei van 1.25% (wordt later naar beneden bijgesteld) en een inflatie van 1,5% (wordt later naar boven bijgesteld) leveren samen wederom een min op.

      (in antwoord op Apekool)
    • Michiel Thalen

      Zeker, alleen zitten we nog steeds in een slechte periode waar men normaliter zich uit probeert te lenen (en weer aflost in betere periodes). De vraag is alleen of je nu niet stiekem al hoog conjuctuur hebben en het binnenkort weer slechter gaat. Dan zou je nu juist een overschot moeten hebben en schuld aflossen.

      (in antwoord op Apekool)
      • Apekool

        Goed punt Michiel – het crisis mantra maskeert mogelijk een permanent lager niveau, een nieuwe normaal waar veel lagere uitgaven bij horen!

        (in antwoord op Michiel Thalen)
        • Heldoppantoffels

          En vergeet niet dat er een periode aankomt van lagere lonen, minder rechten voor werknemers.

          (in antwoord op Apekool)
  3. ric

    HET HUIDIGE SYSTEEM IS TERMINAAL
    Om gefalsificeerde schuld (geldcreatie door een vermeend banksysteem) te
    kunnen betalen in het huidige monetaire systeem (Schuld = Hoofdsom +
    Rente) die dus groter is dan de resterende circulatie veroorzaakt een
    onomkeerbare cyclus van voortdurend lenen tegen rente en daardoor
    onomkeerbare vermenigvuldiging van deze schulden.
    Om een vitale
    circulatie van geld in omloop te kunnen handhaven moet men dus minstens
    opnieuw zoveel lenen als men heeft betaald uit de oorspronkelijke
    geldcirculatie.
    Dit terminale proces veroorzaakt uiteindelijk
    onoplosbare schulden problematiek waarvan we het bewijs nu overal om ons
    heen zien.
    Op de website van http://www.perfecteconomy.com
    kun je nog steeds de spreadsheets downloaden die door Mike in 1983-84
    zijn gemaakt en voorgelegd aan de Reagan Administratie waavan de
    uitkomst was dat we rond 2010 in de terminale fase zouden belanden.
    Waarvan akte!

Reacties niet toegestaan