Nederland in één klap 44 miljard rijker

Zonder dat er in de werkelijkheid iets is veranderd stijgt het Nederlands nationaal inkomen jaarlijks met 44 miljard euro. Er zijn in Europees verband nieuwe regels ontwikkeld voor de manier waarop het BBP, het bruto binnenlands product, wordt berekend en voor Nederland pakken die regels bijzonder positief uit: het inkomen stijgt met 7,6 procent. Vooralsnog heeft het CBS alleen nog gekeken wat de nieuwe uitkomst is voor 201o. De latere jaren moeten nog worden berekend. Maar er is meteen goed nieuws. Nederland zakt door de nieuwe berekening onder de grens van de 60 procent waar het de hoogte van de schuld ten opzichte van het nationaal inkomen betreft. De overheidsschuld voor 2010 is van 63,4 naar 59,0 procent van het bbp bijgesteld. Dat zal voor latere jaren niet anders zijn. De effecten op het overheidstekort zijn minder groot

24 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Hup hup, barbatruc!

 2. Templein

  Steeds weer blijken bureaucratische berekeningen de nieuwe oplossing te zijn. Dan worden we óf geflest door de elite. De rekening komt dan later bij de gewone man. Óf de overheden verzinnen maar wat om de burgers in hun gareel te houden.

  • Prikker

   Dat is dan ook het motto van de grootste regeringspartij he..

   http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-content/uploads/2013/05/niet-aanpakken-vvd-poster-slogan.png

   (in antwoord op Templein)
  • Heldoppantoffels

   Ja wat triest eigenlijk hè!? Ik droom wel eens van een beschaving waarin de overheid voor de belangen van de burger staat…natuurlijk horen daar ook wel eens moeilijke beslissingen bij, maar hebben dan het belang van de burger op lange termijn voor ogen.

   Wij leven in het ‘Westen’ onder overheden die de belangen dienen van bedrijven en de rijke 1%, overheden die de eigen burger niet vertrouwen en ja als je de boel bedonderd dan heb je ook reden tot wantrouwen.

   (in antwoord op Templein)
   • Vogelbeest

    Zie: Zwitserland. De enige manier om te zorgen dat een overheid de belangen van de burger voor partijbelang stelt is een bindend referendum. Zo niet verwordt iedere regering uiteindelijk een particratie. Partijbelang gaat voor landsbelang, en al helemaal voor het belang van de kiezer.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • RhodBerth

     Een bindend referendum is hetzelfde als wanneer je CV ketel het niet doet aan je kinderen gaan vragen of zij per meerderheid willen gaat beslissen wat er moet gebeuren.

     Zelf kies ik liever op basis van vooronderzoek een goede expert uit die mijn ketel repareert.

     Het grote probleem van de hedendaagse kloof tussen burger en politiek is dat de burger, met weinig verstand van zaken, het allemaal beter denkt te weten.

     (in antwoord op Vogelbeest)
     • Heldoppantoffels

      Je bent appels met peren aan het vergelijken en je degradeert de burger tot een stel kneuzen als je de vergelijking maakt met onwetende kinderen. Op zich wel een interessant punt dat je omdraait, want het toont eerder het onvermogen aan van onze politici om de belangen van bepaalde keuzes over te brengen. (en dat heeft met het feit te maken dat zij dondersgoed weten dat zij vanuit verkeerde overtuiging kiezen voor belangen anders dan die van de burger)

      Het bindend referendum is een verdieping van de democratie. Zonder mogelijkheden tot een dergelijk referendum blijven wij in de situatie zitten dat politici voor de verkiezingen van alles beloven en verloochenen zij deze beloftes nog op de avond van de verkiezingen. (zoals voor Rutte in de avond de hypotheekrenteaftrek plotseling wel bespreekbaar werd)

      (in antwoord op RhodBerth)
   • Karel Kritisch

    Wij kiezen er zelf voor..

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • RhodBerth

    wat een flauwekul. Nergens hebben de armen het zo goed als in het westen.

    En politici bestaan vrijwel allemaal uit mensen die inderdaad het beste willen met de samenleving. Of dat ze ook lukt is een 2e vraag. Maar zolang het volk op volksverlakkers als de PVV of op goed bedoelende domkoppen als de SP stemt kun je natuurlijk niet verwachten dat er erg goed beleid komt uit Den Haag.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Haha lachwekkende nonse! De verbinding en uitwisseling van hooggeplaatste mensen tussen de Shell/Unilevers en de ministeries laat zien dat de belangen elders liggen. Dat heeft niets met kwaliteit van deze mensen te maken!

     Teveel politici zijn al bezig voor toekomstige werkgevers. Het staat je natuurlijk vrij om te geloven in de fabeltjeskrant/8 uur journaal.

     (in antwoord op RhodBerth)
  • RhodBerth

   Dit is helemaal niet gepresenteerd als ‘nieuwe oplossing’.
   Het is gewoon een poging om de boekhouding beter/realistischer te maken. Of dat gelukt is is een andere vraag, maar het gaat nergens over om meteen zo negatief te reageren.

   Overigens komt de rekening altijd bij de gewone man. Dat zal zo blijven tot we aliens gevonden hebben die de rekeningen voor ons willen betalen.

   (in antwoord op Templein)
   • Heldoppantoffels

    Het slaat nergens op om zo negatief te reageren? Als je het geld vanuit drugshandel gaat meetellen dan is er alle reden om op zijn minst zeer sceptisch te zijn.

    (in antwoord op RhodBerth)
 3. Willem Meijerink

  Je wordt verneukt, verkracht en daarna weggegooid door de Nederlandse overheid 🙁

 4. malky

  Je verwacht het gewoon niet met de Europese verkiezingen voor de deur.

 5. Josephinafm van Dijk

  Jammer dan dat het niet bij de mensen terechtkomt waar het bitterhard
  nodig is.

 6. Dead Silence

  Gebakken lucht natuurlijk. En nu hebben we zeker ineens een begrotingsoverschot? Met dank aan het beste kabinet ooit zeker. Of je ripped het ABP of past de calculatie aan. Simple as that.

  • RhodBerth

   Is geen gebakken lucht, het is slechts een andere boekhoud methode. Niemand beweert dat we er nu beter voorstaan.

   Niet alles meteen zo negatief interpreteren 😉

   (in antwoord op Dead Silence)
 7. Richard

  De efteling is er niets bij…………..

Reacties niet toegestaan