Vakbond wil zo snel mogelijk 30-urige werkweek: “Betere balans”

De 30-urige werkweek moet zo snel mogelijk in Nederland worden ingevoerd. Dat zegt vakbond CNV, die op die manier wil zorgen dat minder mensen psychische klachten hebben. Ook zou het tot een betere man-vrouwverhouding leiden.

"Door de coronacrisis is het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit verdubbeld: van 11 procent naar 21 procent, blijkt uit recent onderzoek van ons. Honderdduizenden mensen zitten er doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

De 30-urige werkweek wordt de inzet van cao-onderhandelingen. De Nederlandse werkende is alvast voor: volgens een enquête van de vakbond denkt twee derde dat het tot een lager ziekteverzuim leidt, 73 procent voorspelt een betere werk-privébalans en bijna de helft meent zelfs productiever en efficiënter te gaan werken.

Fortuin: "In de praktijk pakt de kortere werkweek goed uit. Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen. Ook de overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven.”

De CNV-voorman ziet nog een voordeel. "Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen.”

Bron(nen):   CNV