Fiscus gaat jagen op nep-ZZP-ers

Veel ZZP-ers zijn eigenlijk gewoon werknemers, maar ze zijn niet in dienst. Daardoor betalen zij zelf en hun werkgevers minder belasting. Dat wil de fiscus niet meer en die gaat de komende tijd scherp kijken wie een echte zelfstandige is, en wie eigenlijk in dienst is.

Xo krijgen Zzp'ers in zorg en onderwijs  vanaf dit jaar geen belastingvoordelen meer, omdat ze feitelijk een verkapt dienstverband hebben. Ook de ict, transport en bouw staan strengere controles te wachten.

De Belastingdienst heeft de controle op zzp'ers opgevoerd sinds minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vorig jaar bij het Sociaal Akkoord aankondigde dat hij de doorgeschoten flexibilisering wil aanpakken.

De Belastingdienst controleert vooral achteraf of de benodigde zelfstandigenverklaring terecht is afgegeven.  Dat zou 800 miljoen euro aan inkomstenbelasting schelen.

 

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Enerzijds begrijp ik de handhaving van de regels. Anderzijds is het natuurlijk zo dat de meeste ZZP’ers niet kiezen voor het onzekere bestaan van de kleine zelfstandige. Ze werden ontslagen en begonnen daarom maar voor zichzelf, meestal met tegenzin en tegen beter weten in.

  • marianne martens

   u heeft gelijk daarnaast worden ontslagenen door gemeentediensten de ZZP aangepraat. Weer een vreemd woord van deze journalist om het woord ” Jagen” te gebruiken. Worden ze daarna doodgeschoten?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • FMYO

   Uistspraken als de meeste en starten voor zichzelf als gevolg van ontslag moet u wel staven. Anders is deze reactie weer een van de vele gevoelsreacties die niets toevoegen.

   Daarnaast ben ik er persoonlijk van overtuigd dat vast werknemerschap voor in elk geval een grote groep mensen in vooral IT gerelateerde sectoren niet erg zinvol is in termen van verdiensten en belastingen. De WW is voor die grote groep een te dure en zinloze verzekering. Arbeidsongeschiktheid is een veel betere verzekering om collectief af te sluiten.

   En als ik dan toch bezig ben, schaf dan ook die rare ketenaansprakelijkheid wet af. Dat leidt alleen maar tot onnodige dure tussenpersonen die de klant op onnodige hoge kosten jagen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. IwanovKapotjeplov

  Het betreft gewoon het beter handhaven van regels die al jaren bestaan. Niets nieuws dus. Vooral de regel dat je meerdere opdrachtgevers moet hebben (en dus niet grotendeels steeds voor dezelfde opdrachtgever werkt) zal men nu beter controleren..

 3. André Somers

  De meeste ‘nep’ ZZP-ers werken dus voor de (semi-) overheid. Wellicht moet die als werkgever dan eens kritisch naar zichzelf kijken? Voor wat ik er van weet, doen de meesten dat niet vrijwillig op deze manier. Eerst gepakt worden doordat je wordt ontslagen en je vervolgens zonder zekerheden jezelf weer mag verhuren, en daarna nog eens door de fiscus doordat je ineens fair game wordt om op te ‘jagen’.

  Categoraal afschaffen van ZZP-erschap in de zorg of het onderwijs is trouwens ook niet fair. Wat als je als zorgverlener of in het onderwijs wél gewoon zelfstandige bent zoals het hoort?

Reacties niet toegestaan