Vladimir Poetin gaat nog erge spijt krijgen van zijn overmoed

Poetin en Rusland gedragen zich als Hitler en Duitsland in de jaren dertig: er moet plaats in het Rijk komen voor de Russen die door de loop van de geschiedenis daarbuiten terecht zijn gekomen. Maar er is één groot verschil, zegt  Oost-Europa-deskundige Anders Aslund van de denktank Peterson Institute tegen het FD: Duitsland was een economische supermacht in het Europa van toen en Rusland is dat niet. En dat gaat Poetin zwaar opbreken, denkt hij. 'De westerse leiders  zullen de sancties tegen Rusland verzwaren en dan zal ook blijken hoezeer Poetin zijn hand heeft overspeeld. Het wordt een pariastaat, waarin geen ondernemer nog zal willen investeren en wie er al zit, zoekt massaal de uitgang. Zonder westers geld en kennis is er geen groeipotentie meer.  Bovendien kan het Westen de financiering van de Russische economie frustreren met maatregelen in Londen. Daar, uit de City, komt namelijk het geld vandaan waarmee het Russische bedrijfsleven en de banken opereren. ‘Hitler maakte eind jaren dertig een rationele calculatie van zijn kansen’, zegt Aslund.  ‘Poetin is dus irrationeel; hij kan niet winnen. Dat laat echter onverlet dat hij op de korte termijn voor heel veel ellende kan zorgen.'

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Eens kijken wie er als eerste z’n gascontracten met Poetin durft op te zeggen.

  • Vestzak

   Het is wel een wisselwerking natuurlijk. Rusland is ook afhankelijk van ons. Maar ja, Putin maalt niet zo om z’n volk. Zoals een goed despoot betaamt.

   http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/04/01/the-data-are-in-life-under-putin-is-a-continuous-downward-spiral-into-despair/

   Hoe heerlijk zou het zijn als we niet meer afhankelijk waren van energie uit barbaarse contreien.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Ja, de Russen staan echt de dringen om hem af te zetten !
    http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/03/26/putins-approval-rating-hits-80-percent/

    (in antwoord op Vestzak)
    • Vestzak

     Ja, peilingen uit Rusland…
     Haha. Goeie.
     U weet dat de media daar nog erger worden gecontroleerd dan sommigen hier over de NOS beweren? Toch?

     Kijk, Russen zijn nationalistisch. Die houden wel van een rouwdouwer als Poetin. Dat ga ik ook niet ontkennen. Laat staan dat ik beweer dat ze hem willen afzetten. Weet niet waar u dat nou weer vandaan haalt. U heeft allicht een hele grote duim. Maar of het ook allemaal daadwerkelijk gunstig is voor z’n volk waar Putin mee bezig is…

     (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Dat was ook cynisch bedoeld.
      Maar elke keer als iemand die vette Amerikaanse propaganda serieus neemt, moet je ook cynisch terug reageren en hopen dat ie begrijpt dat er twee zijden aan elke waarheid zitten.

      (in antwoord op Vestzak)
     • Vestzak

      Uiteraard. Misschien wel meer.
      En de VS zijn meesters in het liegen en bedriegen. Maar men vergeet weleens dat Poetin geen haar beter is.

      https://rsf.org/index2014/en-index2014.php

      (#2, #46, #148 en en voor de grap #175)

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Allemaal waar, alleen heeft Poetin nu met de annexatie van de Krim precies wat ie wil en moet het Westen nog maar eens zien waar te maken wat ze nu allemaal terug wil doen… en welke prijs het Westen daarvoor wil betalen.

      M.a.w. Poetin heeft wat ie wil en het Westen is aan zet.
      Elke verdere suggestie is open voor interpretatie.

      (in antwoord op Vestzak)
     • Vestzak

      Poetin is nog niet klaar, hoor. Die heeft nog lang niet precies wat ie wil. Al deze acties vallen binnen zijn natte droom van de Euraziatische Unie, waar ie al vanaf het begin van zijn eerste aantreden mee bezig is. Herstel van oude tijden. En de Krim is daar maar een klein onderdeel van. Waarom heeft ie anders een gigantische troepenmacht aan de grens met Oekraïne, inclusie speciale troepen voor het snel binnenvallen van een ander land?

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Zegt de domino-theorie je iets ?
      Heel Zuid Oost Azie is in de ellende gestort omwille van die Amerikaanse leugen in de 60-80’er jaren.
      En nu papagaai jij diezelfde doctrine voor Eurazië ?!!

      En oh ja.. je bedoelt die gigantische Russische troepenmacht die niemand ter plekke kon vinden ?

      (in antwoord op Vestzak)
 2. Meester Proper

  In hoeverre zijn deze voorspellingen wishful thinking? Duitsers willen niets liever dan geloven dat de annexatiepolitiek van Hitler nooit kan werken.

  • AT

   Als het de machtige Hitler in het chaotische Europa van toen niet lukte, zal het Poetin in de globale wereld van nu zeker niet lukken. Poetin droomt van een groot Rusland met hem als grote leider. Hij wordt in zijn waanbeeld gesteund door de huidige economische groei van het land. Hij ziet dit als zijn verdienste en denkt zich meer te kunnen permitteren. Maar het lijkt alsof hij zich niet realiseert dat de groei niet alleen op het conto van Rusland zelf komt, maar op dat van buitenlandse investeringen en internationale handel.

   Je ziet hier hoe globalisme ervoor zorgt dat oorlog, of agressieve retoriek, weinig tot niet winstgevend is. Waar is nu nog oorlog? In regio’s die zich onttrekken aan het globalisme.

   (in antwoord op Meester Proper)
 3. marianne martens

  Kunt U vragen of Poetin een pak aandoet, mag zelfs zonder overhemd?

 4. malky

  Poetin heeft zijn doelen bereikt en heeft alle troeven in handen.
  De rest is gejank van verliezers.

 5. Karel Kritisch

  Duitsland en Rusland vergelijken is nogal wat. Duitsland had toendertijd geen eigen grondstoffen en dat heeft ze opgebroken. Tel daarbij de tactische fouten in de slag om Engeland en de fatale fout van de invasie van de Soviet-Unie en de oorlogsverklaring aan de USA daarbij op en de overwinning was voor Hitler onmogelijk. De wereld van nu zit heel anders in elkaar. De wereld is om te beginnen veel kleiner geworden, iedereen staat met iedereen in verbinding, financieel, communicatief etc etc. We zijn veel meer van elkaar afhankelijk en vieze spelletjes komen bijna altijd aan het licht. Ik vraag me af in hoeverre de Russen het zelf nog pikken als hun welvaart achteruit gaat. Het is bij hen toch vooral: Erst das fressen und dann die moral..

Reacties niet toegestaan