KLM worstelt met vaccinatieverplichtingen in diverse landen

KLM worstelt ermee dat steeds meer landen vaccinatie van vliegtuigbemanningen verplicht stellen of dat overwegen te doen. Dit kan leiden tot "grote operationele problemen" voor KLM, geeft de luchtvaartmaatschappij aan. Dan kan KLM niet-gevaccineerde crewleden namelijk niet meer op betreffende vluchten inzetten.

Het bedrijf benadrukt dat het medewerkers niet zal verplichten zich te laten vaccineren. Voorlopig probeert KLM de crewleden voor wie dit geldt in te roosteren op bestemmingen waar geen inreiseisen zijn. Maar naarmate meer landen inreiseisen gaan stellen, kan dit wel lastiger worden.

Trinidad & Tobago voeren per 16 oktober een vaccinatieplicht in voor vliegtuigcrew, weet KLM. Ook vanuit Canada en andere landen komen volgens de onderneming signalen dat zij naar verwachting binnenkort een dergelijke verplichting instellen. Verder verwachten steeds meer hotels waar KLM-personeel verblijft een vaccinatiebewijs.

De maatschappij zegt inzicht nodig te hebben in welke medewerkers niet kunnen voldoen aan de inreisverplichtingen en dus niet inzetbaar zijn op alle bestemmingen. De collega’s die dit betreft hebben daarom de vraag gekregen zich te melden bij KLM Health Services, die de reisrestrictie zal doorgeven aan de planningsafdeling van KLM.

Als een medewerker vanwege de vaccinatieverplichting niet mee kan op bepaalde vluchten, krijgt zijn of haar leidinggevende dit niet te horen. Volgens KLM krijgen leidinggevenden geen inzicht in de reden voor de restrictie.