Zestien besmette embryo's geplaatst bij ivf-behandeling VUmc

Samenleving
door anp
dinsdag, 14 september 2021 om 12:57
zestien besmette embryos geplaatst bij ivf behandeling vumc1631617479
Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft bij zestien vrouwen embryo’s teruggeplaatst die besmet waren met de bacterie Sphingomonas koreensis. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken.
De besmetting werd vastgesteld in het laboratorium van het ivf-centrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc. "Er is een bacterie terechtgekomen in een aantal kweekschaaltjes. Het gaat om een bacterie die bij gezonde mensen weinig kwaad kan. Zekerheidshalve worden alle ivf-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt", aldus Amsterdam UMC.
Het gaat in totaal om 31 vrouwen van wie de embryo’s mogelijk in aanraking zijn geweest met deze bacterie. Bij 16 vrouwen zijn de embryo’s teruggeplaatst, 7 vrouwen van Amsterdam UMC en 9 vrouwen van regioziekenhuizen. NH Nieuws bracht de kwestie eerder op de dag naar buiten.
Onzekere situatie
De besmetting kwam aan het licht bij een dagelijkse controle van kweekschaaltjes met embryo’s. Volgens het ziekenhuis zijn alle betrokken wensouders geïnformeerd. "Er wordt onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Voor alle wensouders die in een ivf-traject zitten betekent dit een onzekere situatie, die Amsterdam UMC zeer betreurt."
Het ziekenhuis geeft aan dat de bacterie bij gezonde mensen geen belangrijke ziekteverwekker is. "Er zijn geen aanwijzingen dat deze bacterie invloed heeft op de embryonale ontwikkeling. Uiteraard wordt de gezondheid van de vrouwen en het verloop van hun zwangerschap nauwlettend gevolgd", stelt Amsterdam UMC.