30 miljard euro per jaar: belastingvoordelen voor fossiele industrie nog groter dan gedacht

Economie
vrijdag, 24 maart 2023 om 16:24
anp 463982259
De grootste energieverbruikers krijgen een enorme belastingkorting, waardoor de schatkist tot 30 miljard euro per jaar misloopt. Deze enorme vervuilers voelen daarom geen sterke financiële prikkel om zuiniger met energie om te gaan. De cijfers zijn schokkend.
“De bedrijven die goed zijn voor 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik, betalen minder dan 1 procent van de totale belasting op elektra. Dat is een van de echte problemen”, schrijft zelfstandig onderzoeker Alman Metten op het onafhankelijk economisch discussieplatform MeJudice.
Ondertussen betalen de Nederlandse huishoudens en kleine ondernemers liefst 83 procent van de totale belasting op aardgas, terwijl ze maar 13 procent van alle aardgas afnemen. De gewone man betaalt de hoofdprijs om zijn huis op te warmen, te douchen en te koken, terwijl hij wordt gedwongen om de komende jaren financieel bij te dragen aan de energietransitie.
Degressieve tarievenHoe meer vervuilende energie een bedrijf verbruikt, hoe minder belasting het daarover hoeft te betalen. De regering zegt ook zelf van de zogenaamde degressieve tarieven af te willen – de VVD roept dit al 13 jaar – maar ze zijn er nog steeds niet aan begonnen, bang als ze zijn voor de reactie van de recordvervuilers.
“Door de energiecrisis zijn de gas- en elektraprijzen ook voor grootverbruikers drie tot vier keer zo hoog worden, hoger dan ze met een normale energiebelasting zouden worden, en toch verdwijnt geen enkel bedrijf naar de VS, waar de gasprijzen een vijfde zijn van hier”, aldus Metten. “In plaats van verhuizen, onvermijdelijk volgens lobbyisten, blijken bedrijven met de huidige prijsprikkel ineens ook drastisch op energie te kunnen besparen, en dat zonder instorting. Er is dus nog een alternatief voor verplaatsen, namelijk blijven - en besparen op energieverbruik.”
Bron(nen): Mejudice