Grote huisjesmelker betaalt geen cent belasting

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone, dat op grote schaal woningen in Nederland opkoopt, heeft daarvoor een fiscale structuur opgetuigd waardoor het geen belasting hoeft te betalen in Nederland. De vastgoedonderneming lijdt op papier verlies. De winst verdwijnt via een complexe constructie naar de Kaaimaneilanden en Jersey. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant.

Omdat het bedrijf geen belasting betaalt kan het meer bieden voor huizen dan concurrenten en daardoor het bezit verder vergroten.

Uit de jaarrekening blijkt dat Blackstone eind 2020 voor circa 793 miljoen euro aan woningen in Nederland op de balans had staan. Dat bezit is ondergebracht in Nederlandse vennootschappen, die deel uitmaken van een structuur met vennootschappen in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey.

Daar belanden uiteindelijk de winsten van het vastgoed, waar ze tegen zeer lage tarieven belast worden. In Nederland hoeft nauwelijks of geen belasting te worden betaald, omdat de Nederlandse vennootschappen op papier verlies lijden. 

Bron(nen):   De Volkskrant