Ikea is een racistisch en akelig bedrijf

Toen Ikea drie jaar geleden een grote fabriek bouwde in het Amerikaanse Danville (Virginia) gingen de vlaggen uit. En niet alleen de vlaggen: de staat en de stad stelden bij elkaar ook 12 miljoen dollar ter beschikking om de Zweden over de streep te trekken om te komen.
Maar de lol is er helemaal af. Ikea blijkt, zelfs in de ogen van Amerikanen, een bedrijf van slavendrijvers. Voor het minste of geringste worden boetes uitgedeeld. Op vrijdagavond kan je te horen krijgen dat je het weekeinde moet werken, het werktempo is moordend, en als je zwart bent heb je helemaal geen leven.
"Ik ben na drie maanden weg gegaan en voor minder geld in een winkel gaan werken," zegt Kylette Duncan. "Ik kan het geld eigenlijk niet missen. Maar ik ben wel een mens."
En zo is het een komen en gaan van werknemers. De werkloosheid in het gebied rond Danville is hoog, dus er zijn telkens wel mensen die de vacatures willen vullen, maar veel werknemers gaan al snel weer weg.
Er lopen series zaken aangespannen door de vakbonden wegens overtreding van de wet,m  discriminatie en willekeur.
In Zweden is de situatie in Danville voorpaginanieuws. Ikea is de nationale trots en het bedrijf heeft een goede reputatie als werkgever.
Maar daar is het uurloon dan ook hoger dan 8 dollar en het aantal vrije dagen hoger dan 12 (waarvan 8 vastgesteld door de directie).

Bron(nen):   Los Angeles Times